Практичен совет од водоводџија – што ако мијалникот ви се затне? Мијалникот може да се затне доколку често ви влага парчиња храна во цевките, а не сте успеале да ги извадите.

Дали сте забележале дека вашата вода тече помалку во мијалникот или кадата? Не мора да ги повикувате мајсторите, ниту да трошите пари за разни хемикалии, проблемот можете сами да го решите, со помош на две две состојки што ги имате во кујната.

Водоводџија неодамна се огласи на социјалните мрежи и посочи на интересен трик кој може да го направите во домашни услови пред да викнете мајстор или да купите некое скапо хемиско средство.

Не трошете пари на скапи хемиски состојки кои можат да бидат опас-ни за вас и вашето семејство. Овие хемикалии исто така можат да ги оште-тат цевките од вашиот мијалник. Затоа треба да бидете внимателни при изборот на овој тип на производ, предупредува водоводџијата.

Advertisement

Водоводџијата препорачува прво да се обидете да го одзатнете мијалникот на природен начин. На пример, за оваа намена можете да користите сода бикарбона и оцет. Треба да истурите чаша сода бикарбона во одводот на мијалникот и веднаш истурете половина чаша оцет.

Оставете да отстои некое време и потоа пуштете ја водата да тече и ќе видите дека водата истекува нормално. Сода бикарбоната ќе започне да пени и да се формираат меурчиња, а непријатниот мирис што излегува од цевките е минлив, но одзатнувањето функционира.

Овој совет можете периодично да го применувате со цел да дејствувате превентивно и да ги одржувате проодни цевките за одвод на мијалникот. Сепак, секогаш имајте на ум дека ова е начин кој не гарантира голем успех.

Ако не сте успеале на природен начин, можете да пробате и некои од хемиските препарати што можете да ги купите во продавницата и кои се специјално дизајнирани за отпушување на мијалникот. Сепак, проблемот овде може да биде фактот дека хемикалиите можат сериозно да ги оште-тат вашите цевки.

Еден начин за отпуштање на мијалник што сигурно помага при итна состојба е да го отстраните сифонот од мијалникот. Внимавајте содржината во сифонот да не се истури во вашиот дом бидејќи може да има непријатен мирис, а исто така ќе ви отвори дополнителна работа на чистење.

Најдобро е однапред да подготвите екипаж на кој би го пренасочиле цревото за сифон кога ќе го извадите од мијалникот. Откако ќе го отстраните сифонот, можете да го измиете преку тоалетна шолја или некој поголем сад.

Никогаш не го мијте во када бидејќи содржината што излегува од сифонот може да ви ја затне кадата. По миењето на сифонот, повторно наместете го во мијалникот. Овој метод секако помага во одзатнувањето.

За разлика од хемиските препарати кои го постигнуваат ефектот само во случај на локално одзатнување. Во случај на вертикално затнување на цевките во мијалникот, неопходно е да се повика главен водоводџија.

Ако советот што овој водоводџија го сподели не помогне, очигледно е дека интензитетот на затнувањето е поголем. Во овие ситуации, потребна ви е помош од водоводџија.

Advertisement