Најчестите симптоми на срцев напад вклучуваат болка во градите, отежнато дишење и чувство на мачнина. Меѓутоа, научниците утврдиле дека постои еден симптом што се јавува порано и кој може да помогне да се спречат фаталните последици.

Срцевиот удар настанува поради недоволен доток на крвта до срцето, но и како последица на насобирање масни наслаги во артериите кои исто така го блокираат дотокот на крвта.

Инфарктот може да има и фатални последици, а за да се одбегнат тие, потребно е навреме да се реагира. Пациентот кому ќе му се укаже лекарска помош навреме има значително поголеми шанси да преживее.

Истражувањето покажало дека осипот на кожата може да биде најран знак кој укажува на тоа дека ви претстои срцев удар. Оваа промена изгледа исто како осип, но всушност станува збор за наслаги на холестерол, според тврдењата на Американската академија за дерматологија.

Advertisement

Кога масните наслаги ќе ги затнат артериите, вишокот холестерол се складира во некој друг дел од телото.

„Знаците може да се појават на кожата или ноктите. Ненадејните промени на кожата, како што се ситните испакнатини или осипи, говорат дека имате нагол пораст на холестерол. Овие промени се случуваат како последица на високите нивоа на триглицериди во крвта“, вели доктор Мајк Морис.

„Може да се јават и црвени или виолетови линии на прстите, под ноктите. Тоа се всушност оштетувања на крвните садови, кои настануваат пред инфарктната состојба.“

Ако ја забележите оваа необична промена, најдобро би било да посетите кардиолог и да го проверите здравјето на срцето, советуваат лекарите.

Advertisement