Често се случува добра, одговорна и чесна личност да работи напорно и никогаш да не добие благодарност и признание.

Го користат нејзиниот напор и бараат уште повеќе. Во исто време, тие дури и не ги забележуваат нејзините заслуги. Ова е прилично честа ситуација во кариерата.

Се разбира, не се исплати да се промовира одговорен, вреден и на секој начин добар работник. Кој ќе повлече тогаш? А има и други – оној што го соблекува кремот, и прави просечно. Но, затоа знае убаво да се претстави себеси и своите заслуги, да се фали гласно. Така доби ловорики, чест и почит. За ова се работи за оваа приказна.Растеше во овоштарник со јаболка. Таа веќе беше стара. Иако и беше тешко, таа вроди со плод секоја година.

Без разлика дали летото е дождливо или суво, дали на кората се појавиле штетници или годината е неплодна – јаболкото секогаш било полно со овошје.

Advertisement

Децата трчаа и ги береа нејзините жолти јаболка со розова дршка.

Домаќинот дојде и наполни големи корпи со нејзиниот вид.

Домаќинката направи вкусен џем и миризливи пијалоци од јаболка.

Јабука ги сакаше своите шефови и се трудеше колку што можеше, но многу и беше жал што никој не рече благодарам. Никој никогаш не и се заблагодари. Луѓето не ни помислуваа колку и е тешко да се роди секоја година.

И тогаш дојде на посета далечен братучед – стар мудар старец.

Вуд мислеше дека е време да му постави прашање. Кога се приближи до јаболкото, таа го праша старецот:

„Кажи ми, мудар човек, зошто никогаш не сум добил благодарност од моите домаќини толку години ? Јас им давам многу вкусни јаболка секоја година. Ги јадат со задоволство, и никогаш не ми рекоа „благодарам“.

– Епл, многу е едноставно. Овие луѓе мислат дека не можете, а да не им дадете јаболка. Едноставно е – мора.

Толку многу напори се земаат здраво за готово. Честопати е залудно да се очекува благодарност. Луѓето само го земаат и го користат.

Можеби оваа приказна некому ќе му даде идеја – како е време да свртиме друга страница кон неблагодарните луѓе. Како по правило, само кога ќе изгуби нешто, дури и привремено, едно лице почнува да го цени ..

Advertisement