Облогите направени од листови зелка се многу ефикасни во лекувањето на разни болести. Овде може да се споменат болести како гангрена, епилепсија, бронхитис, главоболки, црви, болки во грлото и гноен осип на телото.

Покрај горенаведеното, со помош на облоги од зелка третираме тендинитис, болки во колкот, болки во колената, проблеми со коските, проширени вени, воспаление на мочниот меур, мигрена, воспаление на мускулите, мозолчиња, несвестица, изгореници, отоци и слично.

Смесата од листовите зелка се добри и во борбата против смрзнатини, убоди од инсекти, пневмонија, разни повреди, поткожни чиреви, каснувања, воспаленија и дробење.

За лекување на болестите и тегобите наведени погоре, а ги има навистина многу, најдобро е да ги користите најголемите зелени листови зелка. Се разбира, секогаш се смета да се користи свежо растение, кое не е испрскано или на друг начин третирано со некои хемиски агенси.

Advertisement

Во лекувањето се користат сите видови зелка, но сепак црвената зелка е најефикасна. За правење на преливите се користат само свежи листови, кои мора да се измијат со млака вода и да се исушат пред употреба.

Листовите пред употреба треба само малку да се загреат, а ги ставаме на болното место. Листовите се прицврстуваат на болно место со завој, а за едно облекување може да се користат неколку листови.

Извор: biljke-kao-lijek.blogspot.com

Advertisement