Луѓето што имаат проблеми со притисокот, пред сѐ мора да ги променат прехранбените навики.
Крвниот притисок можете да го регулирате со лекови, но и со консумирање здрави производи. Два природни производи се посебно корисни за луѓето со висок крвен притисок затоа што експресно го намалуваат.

Цимет

Неколку студии потврдија дека систолниот и дијастолниот притисок кај возрасните лица го намалува добро познатиот ароматичен зачин. Доколку ставите половина лажичка во својата дневна исхрана, полесно ќе го контролирате високиот крвен притисок. За инстант ефект, шмукајте половина лажичка цимет во прав, а потоа испијте чаша вода.

Лук

Advertisement

Лукот кој многумина го прогласуваат за најздрав на светот, експресно го намалува високиот крвен притисок. Ги опушта крвните садови и ги проширува, поради што крвта полесно циркулира, па на тој начин притисокот се намалува.

За брзо намалување на притисокот, згмечете три чешниња лук и изедете го сам или со малку леб.

Важно е да се знае дека е најдобро лукот да се гмечи пред консумирањето, бидејќи така ја поттикнуваме ензимската реакција во која настанува алицинот, моќен спој со кој лукот се брани од нападот на бактерии и габички.

Advertisement