Помислата за мешање на шеќерот и солта можеби ви се чини чудна, но доколку сте дел од оние кои имаат несоници ќе сфатите дека идејата и не е така лоша.

Консумирањето на мешавината на сол и шеќер многу бргу ќе ви премине во навика.

Добро знаеме дека солта и шеќерот ако се консумираат во големи количини се штетни по здравјето, но постои и нивна „позитивна страна кога е во прашање нивната комбинација и умереното консумирање“ – објаснува Мет Стоун, Америчкиот научник кој има објавено неколку книги за нутриционизмот и метаболизмот.

Позитивните страни на оваа мешавина се: ослободување од несониците и главоболките, зајакнување на имунитетот, подигнување на нивото на енергија како и подигнување на нивото на серотонин и електролите.

Advertisement

1. Во што е тајната?

Шеќерот делува како „батерија“ за клетките бидејќи, глукозата претставува сигурен доток на енергија во митохондриите. Натриумот од солта овозможува правилно дишење на клетките и производство на енергија.

Покрај тоа, и двата зачини се моќни алатки за борба против стресот кој штети на вашиот метаболизам.

Токму затоа доколку сте дел од оние кои остануваат будни во доцните часови и никако не можете да ги затворите очите и да заспиете, комбинацијата од сол и шеќер е идеална за вас.

2. Како да ја подготвите мешавината?

Размерот меѓу солта и шеќерот треба да биде 1:5.

Најдобро е да употребувате нерафинирана морска сол и кафеав шеќер.

Промешајте 5 лажички шеќер и 1 лажичка сол и ставете ги во предходно стерилизирана тегла. Пред спиење или во текот на ноќта, со прстот земете мал дел од мешавината и ставете го под јазик.

Оставете го полека да се растопи.

Advertisement