Во традиционално семејство нема поткуп на деца, вели професорката Милица Новковиќ

Со текот на времето ни е наметнато насилство, поткупувањето на децата како воспитна метода која не може да донесе ништо добро.

Родителите веќе ги плаќаат своите грешки во третата или четвртата година од своето дете бидејќи не ги контролираат своите деца.

„Каде има ќотек, има страв, каде има страв – љубовта не никнува. каде има интерес – љубовта не цвета“, вели професорката Милица Новковиќ, која целиот работен век го помина работејќи со деца.

Advertisement

Таа денес е во пензија, но не се откажува од својата мисија да ги потсети родителите дека воспитувањето деца е најголемата уметност во која за успех се потребни талент, работа и неизмерна љубов.

Ние сме многу скромен народ, а моделот на воспитување на овие простори е традиционалното семејство од кое потекнувам, кај децата нема мито, правилата се јасни, има казни и навреди, но кога ќе порасне детето сфаќа дека неговите родители му посакуваат добро. ни е наметнато насилство, поткупувањето на децата како образовен метод што не може да донесе ништо добро“.

Професорот потсетува дека во традиционално семејство детето морало да ги почитува правилата, немало поголеми проблеми, децата слушале и брзо сфатиле дека наставничката и родителот се во хармонија еден со друг.

„Децата веќе се раѓаат со внатрешна мотивација, љубезност, микроб на љубовта во себе. Родителите не треба да го менуваат тоа, но тоа го прават веднаш штом ќе го стават детето во процес на „тренинг“ со стап и морков. вели Милица Новаковиќ „чипиран“ затоа што без награда децата ништо нема да направат.

Имаат искривена свест, а родителот е на работ да се откаже од се.

Родителите веќе си ги плаќаат грешките во третата или четвртата година од своето дете бидејќи не ги контролираат своите деца. Технологијата, таблетите и телефоните имаат контрола над најмладите. Контрола врз нас“, забележува Милица.

Најпрво стоматологот го прашува родителот дали му ветил на детето нешто да седи мирно на столот.Ако не сме ветиле мора да седнеме со детето на стоматолошката столица и да го затегнеме.Со таквото однесување не можеме да го развиеме оригиналните потенцијали на детето.бракот не доаѓа предвид.„Така велат 12-годишниците“.

Автор: Бранка Гајиќ / Bgonline.rs

Advertisement