Овој тип на карцином е еден од потешките облици на оваа болест, но доколку се открие навреме – стапката на излекување е висока. Затоа е клучно да читате совети кои можат да ви го спасат животот!

Раkот на дебелото црево е малигно заболување на дебелото црево кое може да се појави на која било возраст и е почеста кај луѓето постари од 50 години и кај мажите. Секој дел од дебелото црево може да биде зафатен, но почесто е во неговата лева половина.

Ракот на дебелото црево треба да се земе предвид доколку е присутен некој од следниве симптоми:

Крв во столицата,Необјаснето губење на тежината,Анемија,Промени во движењето на дебелото црево – нов запек или дијареа. Колоректалниот карцином се открива со колоноскопија . За време на колоноскопијата се зема примерок од ткиво и се испраќа за патолошка дијагноза. Кога дијагнозата на рак на дебелото црево е потврдена патохистолошки, неопходно е да се спроведат дополнителни дијагностички процедури :

Advertisement

КТ (скенер) на абдомен и мала карлица на срцето и КТ на градниот кош (или рендген на белите дробови и срцето – одлуката ќе ја донесе вашиот лекар) Лабораториски анализи на крв и урина

Фактори на ризик за рак на дебелото црево. Возраст : луѓето на возраст над 50 години почесто се разболуваат, иако болеста може да се појави на која било возраст.
Генетски синдроми : фамилијарна адематозна полипоза (FAP) и наследен неполипозен карцином на дебелото црево

Претходно лекуван од рак на дебелото црево. Рак на дебелото црево во семејството – ракот на дебелото црево кај родителите, браќата и сестрите или децата ги зголемува шансите за добивање на болеста.

Воспалителна болест на цревата : улцеративен колитис или Кронова болест. Исхрана : премногу црвено месо и животински масти, и малку житарки, овошје и зеленчук

Физичка неактивност.Долготрајно пушење.Раното откривање на ракот на дебелото црево спасува животи!
Испитување на столицата за окултно (скриено) крварење (FOBT, тест за проверка на рабовите) Ракот, како и полипите на дебелото црево , често предизвикуваат крварење, а овој лабораториски тест открива траги од крв во столицата кои не се видливи со голо око . Овој преглед треба да го прават сите по 40-годишна возраст, еднаш годишно, од три последователни примероци на столица.

Колоноскопија – со помош на колоноскоп, оптички инструмент кој ја испитува целата должина на дебелото црево. Колоноскопијата открива присуство на полипи, бенигни израстоци во дебелото црево кои може да се отстранат при овој преглед и да се испратат на патохистолошка анализа. Важно е секој полип да се отстрани навреме, бидејќи доколку не се отстрани, постои можност од постоечкиот полип да се развие рак на дебелото црево . Во зависност од резултатите, се советува колоноскопска контрола, најчесто за 3-5 години, а во случај на потреба – понатамошен третман.

Кога треба да се направи првата колоноскопија? Колоноскопијата се препорачува како задолжителен преглед по 50-тата година од животот, без разлика дали постојат фактори на ризик . Доколку наодот е точен, треба да се повторува еднаш на секои 10 години.

Ако член на семејството имал рак или полип (аденом) на дебелото црево пред 60-тата година од животот, се советува колоноскопија уште на возраст од 40 или 10 години пред годините во кои на членот на семејството му бил дијагностициран рак. Во тој случај, колоноскопијата се повторува на секои пет години .

Advertisement