Затоа, при изборот меѓу кефир и јогурт, секогаш е подобро да се даде предност на првиот, истакнува микробиологот.

Храната е главен извор на витамини, минерали и корисни бактерии. Микробиологот од Русија, Софија Цветикова, истакнува дека бактериите од млечна киселина се најчестите пробиотици кои помагаат во обновувањето на нормалната микробиота. Ова е причината зошто производите со пробиотици се сметаат за едни од најкорисните за нашите црева. Од нив, треба да ги изберете оние кои содржат најголем број бактерии.

Тоа се првенствено кефир и павлака, додека разновидноста на млечно киселински бактерии во јогуртот е помала. Затоа, при изборот меѓу кефир и јогурт, секогаш е подобро да се даде предност на првиот, истакнува микробиологот. „Ферментираната храна содржи и големи количини на пробиотици, како кисела зелка, кисела зеленчук и слично. Не заборавајте дека можете да ферментирате и овошје. За микробиотата, таков десерт е складиште на корисни бактерии“, вели Софија.

Јаболката, артишокот, боровинките, бадемите и ф’стаците го зголемуваат количеството на бифидобактерии кај луѓето, објаснува микробиологот. Бифидобактериите се сметаат за корисни бактерии, бидејќи можат да помогнат да се намали ризикот од воспаление на цревата и да се подобри здравјето на цревата. Исто така, важно е да се јаде храна богата со растителни влакна. Влакната се горивото што им е потребно на клетките на дебелото црево за правилно да ја извршуваат својата функција. Ова се храна богата со растителни влакна:

Advertisement
Advertisement