Студиите на бројни медицински експерти покажале дека свинската маст содржи заситени масти кои можат да бидат една од причините за висок холестерол. Сепак, ако се консумира умерено и соодветно, има исклучителни лековити и благотворни ефекти врз целиот организам.

Свинската маст е одамна составен дел од традиционалната кујна. Во последно време е незаслужено запоставена бидејќи погрешно се сметаше за нездрава. Освен што се користи во готвењето, посебно место има и во козметиката, но и во народната медицина.

Студиите на бројни медицински експерти покажале дека овој домашен производ содржи заситени масти, кои можат да бидат една од причините за висок холестерол.
Можеби ќе ве интересира

Сепак, факт е дека ако се консумира умерено и соодветно, има исклучителни лековити и благотворни ефекти врз целиот организам. Затоа овој природен препарат денес сè повеќе се користи на различни начини.

Advertisement

Ќе ве запознаеме со тоа како свинската маст може да се користи како лек и за кои здравствени проблеми можете да ја користите.

Advertisement