Иако не е лесно да се лупат, ние ги обожаваме овие плодови, а што е магично во кората?

Ова црвено овошје потекнува од денешен Иран и Ирак, а оттаму се проширило на Кавказ, а подоцна и во Европа и Америка. Сезоната на калинката во Медитеранот трае од септември до февруари, кога е најзастапена во нашите продавници. Калориската вредност на калинката е 69 kcal/100g, а дури 16% се диетални влакна. Покрај калиумот, кој го има во изобилство (236 mg/100 g), калинката содржи и други минерали: фосфор, магнезиум, калциум, железо, цинк, барк и манган.

Дивата калинка е и за јадење, освен што нејзините витамински вредности се посилни. Особено во кората!

Чајот од сушена кора од калинка е незаменлив за ублажување на многу болести и спречување на болести

Advertisement

Во народната медицина ширум светот, калинката се користела за различни состојби, од дијареа, крварење на непцата, против хемороиди, цревни заболувања кои се лекувале од корен, но и акни и катаракта.

Индијците користеле и делови од овошје од калинка како контрацепција

Иако во многу култури во светот калинката е поврзана со плодноста, интересно е што Индијците користеле и делови од овошје од калинка како контрацепција. Денес, калинката се користи за намалување на ризикот од болести на срцето и крвните садови (атеросклероза), хипертензија, а нејзиниот сок има и одредени антибактериски својства. Го намалува ризикот од рак, особено на простатата и дојката, помага при дијареа, го намалува лошиот холестерол и се бори со слободните радикали (ги зачувува клетките). има низок ГИ па е добар во исхраната на дијабетичарите.

Откако ќе ја излупите калинката, на суво намачкајте ја нејзината кора и оставете ја да се исуши неколку дена, по што можете да ја спакувате и да ја употребите во помали количини за исклучително здрав напиток.

Advertisement