Со оваа лесна диета ќе заборавите на високиот холестерол

Ризикот од високо ниво на холестерол во крвта се зголемува со возраста. Сепак, фактот дека болеста сега е широко распространета меѓу населението се должи на прекумерната количина на заситени масти што луѓето ги консумираат.

Овие масти се апсорбираат во цревата и се пренасочуваат кон црниот дроб, кој ги претвора во два вида холестерол. Нивото на оваа супстанца во крвта се одредува истовремено со два индикатора: липопротеински холестерол со ниска густина, исто така наречен „лош“ холестерол и липопротеински холестерол со висока густина, кој се дефинира како „добар“.

Храната богата со растворливи диететски влакна е многу корисна доколку треба да го држите нивото на холестерол под контрола, бидејќи тие ги врзуваат молекулите на мастите во дигестивниот тракт и ги исфрлаат од телото.

Advertisement

Исхраната богата со овес, бадеми, соја и растителни стероли, исто така, може да помогне во корекција на нивото на холестерол. Ова се должи на фактот што наведените производи активираат механизми кои спречуваат апсорпција на масти во цревата и синтеза на холестерол во црниот дроб.

Голем број студии покажуваат дека персонализираните обрасци на исхрана може да помогнат во борбата против високиот холестерол.

Advertisement