Козјото млеко е класифицирано како една од најздравите намирници во светот поради бројните лековити својства. Долги години, покрај за храна и пијалоци, се користи и како лек за болести како бронхитис, сузбивање на алергии, зајакнување на имунолошкиот систем, третман и зајакнување на белите дробови.

Истражувањата покажуваат дека ова млеко полесно се вари од кравјото млеко и има ниски нивоа на алергени. Студиите објавени во International Journal of Food Science Nutrition покажуваат дека козјото млеко е слично на човечкото млеко на молекуларно ниво.

Во традиционалната медицина се користи за лекување на хиперлипопротеинемија, срцеви заболувања, фиброзни цисти, камења во жолчката.

Козјото млеко е богато со калциум и фосфор, кои се важни за јачината на коските, како и со цинк и селен, моќни антиоксиданси кои го поддржуваат имунолошкиот систем. Голем број научници им препорачуваат козјо млеко на луѓето кои страдаат од анемија со дефицит на железо.

Advertisement

Ова млеко е богат извор на биоразградлив калциум, железо, фосфор и магнезиум и ги содржи во повисоки концентрации од кравјото млеко. Исто така, содржи околу 40 проценти помалку цитрат од кравјото млеко.

Бидејќи козите ја јадат само кората на растенијата, нивното млеко е богато со силициум – минерал кој позитивно влијае на кожата, косата, ноктите и нервниот систем. Содржи многу протеини, богати со важни амино киселини, широк спектар на витамини и без тешко сварливи масти. Бидејќи содржи помалку лактоза, полесно се вари од кравјото млеко.

Сурутка, козјо сирење и јогурт се најмоќните природни лекови за зајакнување на имунитетот. Важни се за регенерација и градење на коските, ја подобруваат работата на дигестивниот тракт, се препорачуваат како превенција и терапија на лица со заболувања на црниот дроб, остеопороза, висок холестерол и крвен притисок, воспалителни процеси, како и за подобрување на функцијата на бубрезите.

Advertisement