Нутриционистката Олга Кораблова за руските медиуми изјави кои болести не треба да консумираат моркови.

Според специјалистот, овој зеленчук е корисен за кожата, кардиоваскуларниот систем, има непроценливо значење во диетите за слабеење, но е контраиндициран кај заболувања на црниот дроб и чиреви, пишува БГНЕС.

„Ако телото не е доволно здраво, не може да го апсорбира каротинот. Гастричниот улкус или ентеритис, што е воспаление на ѕидовите на тенкото црево, се исто така меѓу болестите кои вклучуваат воздржување од јадење портокалови зеленчуци“, советува Корабилова.

„При изборот на моркови, имајте на ум дека тие не треба да бидат меки и да немаат дамки и пукнатини (тоа значи дека нивната околина е расипана). нутриционист..

Advertisement
Advertisement