Овие состојки обезбедуваат постојан извор на калиум, фосфор, калциум и кислород.

Ѓубривата често ги содржат трите есенцијални хранливи материи за растенијата – кислород, фосфор и калиум – како и голем број корисни микронутриенти кои можат да помогнат во фотосинтезата. Од друга страна, растителната храна обично содржи само неколку од нив.

Сепак, како што пишува MindBodyGreen, можно е сами да направите храна од растителна основа користејќи вообичаени кујнски состојки кои инаку би завршиле во ѓубре.

Оваа природна, домашна растителна храна обично е побезбедна од синтетичките ѓубрива купени во продавница, кои се високо концентрирани и можат да им наштетат на растенијата ако се применуваат премногу либерално.
Собна свеќа

Advertisement

Компоненти:

  • Неколку лушпи од јајца кои се претходно исчистени, исушени и искршени на мали парчиња
  • 1-2 шолји талог од кафе
  • 1 кора од банана

Измешајте ги сите состојки во еден сад. За градинарски растенија, ископајте дупка неколку сантиметри под земјата за да ја ставите смесата, а потоа повторно покријте ја со земја. За внатрешни растенија, наполнете го садот со земја, додадете ја смесата, а потоа продолжете со полнење на садот со земја и растенија на почетокот на сезоната на растење.

Овие состојки обезбедуваат постојан извор на калиум, фосфор, калциум и кислород. Кислородот од остатоците помага при растот на листовите, калциумот и фосфорот од јајцата помагаат во растот и јачината на коренот, а калиумот од бананите може да го подобри здравјето на растенијата.

Advertisement