Секој трет човек со дијабетес тип 2 ќе развие кардиоваскуларни болести, најчесто атеросклероза.

Животот со дијабетес не е лесен, но е далеку од страшен. Откако ќе го прифатите вашиот придружник, а тоа обично се нарекува Тип 2, кога подобро ќе ги запознаете неговите расположенија и ритам, брзо ќе научите како да го држите под контрола, пренесува Espresso.

Ова е особено важно во ова непријатно време кога светот се обидува да се бори со корона вирусот. Луѓето со дијабетес припаѓаат на високоризичната група, а истражувањата покажуваат дека во изминатата година и повеќе, колку што трае пандемијата, речиси секое трето лице кое починало од последиците на Ковид-19 имало лошо регулиран дијабетес.

Она што особено загрижува е лошата регулација на дијабетесот, што доведува прво до голем број тешки компликации, а потоа и до висока стапка на смртност од неговите последици. Податоците на Меѓународната федерација за дијабетес велат дека во Србија секој ден во просек умираат 25 луѓе од причини поврзани со дијабетесот, или над 9.000 луѓе годишно. Особено застрашувачки е влијанието на дијабетесот врз бројот на смртни случаи од кардиоваскуларни компликации. Со 50.000 смртни случаи годишно, срцевите заболувања се убедливо најчеста причина за смрт во Србија. Една неодамнешна студија во 13 земји на повеќе од 10.000 пациенти со дијабетес тип 2 покажа дека секој трет пациент со овој тип на дијабетес ќе развие кардиоваскуларна болест, убедливо најчестите крвни садови, или атеросклероза. Самата атеросклероза е во основа пет од шесте причини за смрт од кардиоваскуларни болести.

Advertisement

Секој ден, 25 луѓе во Србија умираат од причини поврзани со дијабетес, или над 9.000 луѓе годишно.

Не се само срцевите заболувања што им се закануваат на луѓето со дијабетес. Поради лошо регулираното ниво на шеќер, можноста за развој на бубрежна болест се зголемува за десет пати, ризикот од ампутација на стапалата се зголемува десет до 20 пати, а дијабетесот е една од водечките причини за слепило. За време на пандемијата, се покажа дека луѓето со дијабетес со добро регулиран шеќер имале околу 40% поголем ризик да бидат хоспитализирани поради круната во споредба со оние без дијабетес, а дури пет пати поголем ризик за оние со лошо регулиран дијабетес. Така, дури и за време на пандемијата на коронавирус, редовните прегледи и добрата гликемија се покажаа како клучни за овие пациенти. А, неможноста за редовни прегледи кај специјалисти за време на сегашната епидемија, која по правило мора да се спроведува на секои три до шест месеци, претставува најголем ризик за лицата со дијабетес.

Секој трет човек со дијабетес тип 2 ќе развие кардиоваскуларни болести, најчесто атеросклероза.

Ковид-19 го оптоваруваше и нашиот здравствен систем и поради тоа многу луѓе со дијабетес не беа во можност да одат на редовни контроли, иако се свесни дека се ризична група. Сепак, се покажа дека редовните контроли се клучни – пациентите со добра регулација на шеќерот биле помалку подложни на вирусот или барем полесно се борат со него. Оттука, стабилизирањето на здравствениот систем и поголемата достапност на лекарите за лекување на хронични заболувања е од неизмерна важност за пациентите со дијабетес, а за да можат да ја контролираат својата болест и со тоа да ги спречат нејзините компликации. Всушност, клучно е да го искористите овој период и да го посетите вашиот лекар, а тој веќе ќе најде адекватно решение. Особено што во овој момент е тешко да се процени до кој степен ќе бидат можни вакви посети во наредните месеци.

– Пациентите со дијабетес тип 2 треба да се следат еднаш на секои шест месеци. Бидејќи овој тип е проследен со бројни компликации поврзани со кардиоваскуларниот систем, очите, невролошкиот систем и бубрезите, прегледите за откривање на овие болести треба да се прават по дијагнозата на дијабетес, а потоа еднаш годишно – објаснува проф. д-р Драгана Томиќ Наглиќ, директор на Клиниката за ендокринологија, дијабетес и метаболички болести на Клиничкиот центар во Војводина.

Лошо регулираното ниво на шеќер го зголемува ризикот кај пациентите да развијат бубрежна болест десет пати, го зголемува ризикот од ампутација на стапалото десет до 20 пати, а дијабетесот е една од водечките причини за слепило.

Advertisement