Топ трик за подготовка на зимска храна без стерилизација – нема да експлодира ниту една тегла

Повеќето домаќинки ги стерилизираат теглите кога подготвуваат зимница, бидејќи знаат дека тоа секогаш го правеле нивните баби и мајки. Всушност, во некои случаи оваа постапка е лишена од какво било практично значење. Стерилизацијата одзема многу време и ги зголемува трошоците за подготовка на зимската храна.

Зошто теглите се стерилизираат? Одговорот е очигледен. Ако ја прескокнете оваа постапка, тогаш содржината ќе ферментира и капачето ќе експлодира.

Но, повеќето патогени микроорганизми умираат по миењето на теглите со сода. А оние кои ќе ја преживеат оваа постапка сигурно ќе бидат уништени од зовриената вода. Зошто искусните домаќинки повеќе не ги стерилизираат теглите? Искусните домаќинки се потпираат на трик кој ја заменува оваа постапка.

Advertisement

Теглите ги мијат со сода и потоа ги сушат на сонце. Потоа внатре ги ставаат зимските работи (саламура или сируп се подготвуваат со врела вода), па теглите се превртуваат наопаку и се покриваат со ќебе.

Овој процес се нарекува самостерилизација и трае најмалку 12 часа, по што теглите се оставаат целосно да се изладат пред да се складираат во подрумот.

Advertisement