Православна црква и нејзините верници утре го слават празникот на великомаченикот Теодор Тирон. Моштите на светиот великомаченик Теодор Тирон се сместени во манастирот Ново Хопово на Фрушка гора, задарението на Ѓураѓ Бранковиќ.

Православна црква се сеќава и на Теодор Тирон на Тодорова сабота (Тодорица), која секогаш се паѓа во првата сабота од Великиот Велигденски Пост. Како што налагаат обичаите за овој празник, христијаните на тој ден готват жито, кое го осветуваат во црквата, со што го слават Свети Теодор.

Исто така, се верува дека свети Теодор Тирон е заштитник на сточарството, особено на коњите, па затоа неговиот ден се слави и како Ден на коњот. Во некои делови на Србија се верува дека молитвата кон Свети Тирон може да излечи епилепсија (несвестица).

Инаку, Тајрон значи регрут, а сите негови проблеми почнаа кога тој отиде во војска. Штом свети Теодор пристигнал во војска во градот Амасија, започнало гонењето на христијаните под царевите Максимијан и Максимин.

Advertisement

Младиот човек не криел дека е христијанин, па бил жестоко казнет, ​​но Христос му се јавил на Теодор да го охрабри со зборовите: „Не плаши се Теодоре, јас сум со тебе, не земај повеќе земна храна. и пиј, зашто ќе бидеш во друг живот, вечен и непропадлив со мене на небесата“.

Advertisement