Рузмаринот е неверојатно здраво растение кое со векови се користи како традиционален лек. Тоа е прекрасен лек за многу болести, особено за оние кои имаат проблеми со меморијата…

Во Грција е популарно тоа што учениците често ставаат рузмарин во косата за време на испитите. Истражувањата покажаа дека рузмаринот содржи карнозинска киселина која се бори со токсичните елементи кои влијаат на мозокот.

Рузмаринот е познат уште од античко време, а се споменува како лек за мозокот во Хамлет кога Офелија изјавува: „Еве го рузмаринот, тој е за молитва, љубов и сеќавање“.

Во современата медицина се користи како аналгетик за мигрена, како и за дигестивни проблеми.

Advertisement

Рузмаринот содржи природни состојки кои обезбедуваат протеини за нашиот мозок, кои позитивно влијаат на функцијата на мозокот, а мозокот побрзо размислува и побрзо донесува одлуки. Истражувањата покажуваат дека рузмаринот ги поправа и оштетените ДНК клетки.

Студијата спроведена за рузмарин, каде што луѓето вдишувале есенцијално масло од рузмарин, покажала дека резултатите се извонредни, првата група луѓе имале 60 до 75 отсто поголеми шанси да запомнат нешта од групата која не вдишувала есенцијално масло од рузмарин.

Истражувањата покажаа постоење на хемиски соединенија одговорни за нашата меморија. Главниот елемент што ја зголемува нашата меморија е кинеолот. Ова истражување покажува дека луѓето кои користеле рузмарин во одредени секојдневни задачи имаат подобри резултати.

Рузмаринот е ефикасен во борбата против промените на расположението, стресот, меморијата и ја подобрува брзината на размислување. Колку повеќе кинеол се апсорбира, толку повеќе позитивни резултати ќе постигнете.

Advertisement