Рибата била извлечена од океанот во близина на чилеанскиот град Арика

Чилеански рибари од градот Арика пред некој ден уловиле огромна риба од семејството појаси ( Regalecus glesne на латински), вистинско „чудовиште“ долго шест метри, јавуваат локалните медиуми. Видеата на социјалните мрежи потврдуваат дека насобраните морале да ја кренат од морето со кран.

Рибата е пронајдена во близина на брегот во северниот дел на градот, но нејзините гигантски пропорции веднаш паднаа во втор план бидејќи многумина потсетија дека предавањето на овој вид риба е всушност поврзано со катастрофа.

Имено, овој вид (oarfish на англиски) во Јапонија е познат и како rjugu no cukai, што во превод би значело дека луѓето го опишуваат како „гласник од палатата на морскиот бог“.

Advertisement

Според традиционалните јапонски верувања, појавата на морските ежови во близина на површината или на бреговите најавува земјотреси и цунами, токму поради тоа што се во добри односи со божествата на морето.

Ако ја оставиме митологијата настрана, во март 2010 година, Кијоши Вадатсуми, експерт за сеизмологија на животната средина, изјави за порталот Japan Times дека „рибите кои живеат во близина на дното на морето се почувствителни на движењето на активните раседи отколку оние што живеат во близина на површина“, па меѓу луѓето остана мислата дека нивниот изглед навистина може да укажува на позначајни движења на земјата.

Сепак, нема емпириски докази дека постои вистинска поврзаност помеѓу природните катастрофи и појавата од овој тип, пренесува порталот Т13, па под него цитира напис на Форбс од јуни 2019 година.

– Јапонскиот фолклор вели дека кога овие змиски сребрени риби ќе излезат од длабочините, неизбежен е голем земјотрес. Сепак, јапонските истражувачи не можеа да најдат никаква корелација помеѓу видувањата на овие риби и разорните земјотреси. Врската меѓу двата феномени тешко може да се потврди – напишаа сеизмологот Јошиаки Орихара и неговите колеги во труд во Билтенот на сеизмолошкото друштво на Америка (објавен во јуни 2019 година).

Понатаму, авторот потсетува дека во текот на 2009 и 2010 година, најмалку десет такви риби биле насукани на јапонските брегови и дека луѓето ретроспективно ги поврзале своите појави со страшниот земјотрес во регионот Тохоку во март 2011 година, кој однесе повеќе од 19 илјади животи.

– Ако оваа легенда може да се докаже дека е вистинита, појавата на риби во длабоко море може да биде корисна информација за ублажување на катастрофи. Но, врската не може да се утврди – напишаа Орихара и неговите колеги во својот труд.

Advertisement