Овој рецепт се врти низ интернет сајтовите веке неколку месеци и за него многумина велат дека навистина помага за лекување против бронхитис, отитис, ангина, изгореници, модрици, отворени рани, пукнатини на рацете и нозете, воспаление на јајниците и женски болести.

Во зависност од Болеста маста се мачка, се ставаат облоги или се втриваат, а понекогаш се користи и за конзумирање, половина лажичка три пати дневно пред јадење. Потребни продукти: 1 јајце 400 грама билно масло (или од кантарион) Парче восок од пчели (60 грама или колку 2 кутии ќибрит)

За облоги потребно е да се загрее на водена пареа на 40 степени Воспаление на синуси – истопете маст во лажичка и сипете ја во пипета. За да не се стегне, правете го ова брзо. Ставете во нос два пати дневно.

Гнојна ангина, воспаление на крајници –Лекарите велат дека може да се ослободите од воспаление на синуси затоа што маста ги пробива синусите и го повлекува целиот гној. Гноен отитис – Парче памук натопете го во маста и ставете го во уво. По потреба менувајте, но мачкајте и позади уво. Маста го извлекува сиот гној.

Advertisement

Ставете маст во грлото и облоги на врат. Повторувајте ја процедурата 2-3 пати на ден. Бронхитис, болка во желудник во црева, чиреви на телото, јачмени на очи – Три пати на ден пред јадење земете по половина лажичка од маста. Женски болести, фибромиоми до 10 недела, цисти на јајници, воспаленија, маститис –Во вагината се ставаат тампони со оваа маст наутро и навечер.

Се верува дека по 10 дена од цистата нема да има ништо. За фибромиоми треба повеќе време. Кај мастит на гради се става хартиена салвета натопена во маста на секои 2 часа.

Изгореници, чиреви, рани, отоци, забоболки, болка во зглобови-се нанесува на пред спиење на заболеното место и се замотува, а може и само парче памук да го натопите во маста ако раните не се големи.

При забоболка се зема од маста со прст и се мачка заболениот заб и непцето, болката веднаш исчезнува.

Чиреви и гангрена – исто така се ставаат хартиени салвети натопени со маста и се менуваат на секои 2 до 3 часа. Од раната обилно ќе тече гној. Се што се мачка се става навечер.

Маста е добра и за зацврстување на нокти.

Напомена: восокот мора да биде природен, од пчела. За надворешна употреба може да се користи било кое билно масло, а за внатрешна најдобро е маслиновото.

Advertisement