Зошто вашите нокти пожолтеа? И како да го отстраниш тоа жолто?

Жолтите нокти воопшто не изгледаат убаво, а можат да бидат знак за опасни промени во телото. Сепак, во повеќето случаи, можете да го решите овој проблем прилично лесно.

Можно е да имате наследено жолти нокти, но ова е прилично ретка ситуација. Од козметичките причини, најчеста е ставањето темен лак, но дамите кои користат производи за самопотемнување може да предизвикаат промена на бојата на ноктите. И во двата случаи проблемот ќе го решите со нанесување на заштитен слој лак на плочката за нокти, а од препарати за самопотемнување ве штитат специјални ракавици кои треба да ги носите при нанесувањето на кожата.

Жолтица на ноктите може да предизвика и цигари, кои ќе ги забележите на кожата на прстите. Најдобро е да престанете да пушите што е можно поскоро или, евентуално, да користите писка. Сепак, некои здравствени проблеми може да доведат до жолтица на ноктите, пред се габични инфекции. Третманот треба да се спроведува според препорачаната медицинска терапија и посебно внимание треба да се посвети на хигиената.

Advertisement

Онихолизата е нарушување поради кое плочката на ноктите се одвојува од основата, а потоа е можна промена на бојата. Причините можат да бидат различни – од инфекција, преку повторени механички повреди поради чукање на ноктите на тврда површина, до агресивни хемикалии, вклучително и вештачки лепак за нокти. Дијагнозата и терапијата мора да бидат обезбедени од лекар.

Ноктите можат да ја одразуваат и општата состојба на телото – недостаток на протеини, калциум, па дури и витамини. Последиците се гледаат во бојата на ноктот, тврдоста или кревкоста на површините и рабовите на ноктот. Најдобар начин за одржување на здравјето на ноктите е витаминот Е, затоа изберете производи за нега што го содржат. За да ја отстраните жолтата боја, прво треба да престанете да ја користите причината или да ги излечите инфекциите доколку тие се причината.

Потоа пробајте мешавина од 3% водород (3 до 4 лажици) и половина чаша вода. Промешајте и натопете ги врвовите на прстите две минути. Нежно тријте ги ноктите со мека четка за заби и добро исплакнете со вода. Доколку е потребно, можете да го повторите ова два до три пати неделно.

Advertisement