Машината за миење садови е омилен домашен апарат за многумина…

Машината за миење садови може многу да ни ги олесни секојдневните домашни работи. Со неколку едноставни навики можеме подолго да го одржуваме во добра состојба, а садовите беспрекорно чисти.

Избришете ги садовите

Избришете ги остатоците од храната пред да ги ставите садовите за миење. Овој чекор ги отстранува сите парчиња храна што останале пред да се мијат предметите во машина за садови.

Advertisement

Свртете ги сите предмети кон средината

Како општо правило, секогаш ставајте ја валканата страна на контејнерот надолу или во средината за да се осигурате дека водата може да стигне до нив. За правилно полнење на машината за миење садови, чиниите треба да одат на долната полица, како и тенџерињата и тавите. Чашите треба да одат до горната полица и меѓу запчаниците за да не се скршат.

Избегнувајте преклопување предмети или блокирање на вода

Колку и да е примамливо да ги ставите сите садови во машината, сепак не треба да се преполни. На тој начин водата нема да може да стигне до садот и да го исчисти садот на врвот.

Редовно чистете го филтерот

Ако филтерот на машината за миење садови не е чист, садовите исто така нема да можат да се чистат.

Advertisement