Ако гној се формирал и се акумулирал некаде на вашето тело, треба да го исчистите. Користете ги овие 3 лесни начини на народната медицина

Кога ќе се појави гној, тоа значи дека белите крвни зрнца во телото го фатиле непоканетиот вирус, микробите или бактериите, почнале да се борат со нив и умреле, заедно со штетниците.

Но, гнојот мора да се исчисти, бидејќи е опасен по здравјето.
Избегнувајте сами да ја прободувате или сечете кожата со гној, бидејќи само ќе го исчистите гнојот што е на површината, но нема да го исчистите длабински. Затоа, методите подолу се особено корисни.

Насобраниот гној од прстот лесно може да се исчисти со протеини, сода или парче сланина

Advertisement

1. Варен протеин

Исклучително лесен начин, брз и удобен. Сварете јајце или јајца (во зависност од местото што ќе го третирате). Со ладниот протеин ја нанесувате раната. Завиткајте со завој или ставете газа и селотејп. Оставете најмалку 1 час. Кога ќе го отстраните протеинот, ќе видите како го извадил гнојот. Ако раната е површна, дури и со само една апликација на протеин ќе можете да го исчистите гнојот.

Ако раната е голема и длабока, ќе треба да повторите неколку пати.

2. Сода бикарбона

Уште поизразен начин за борба против акумулираниот гној. Во чаша со максимално топла вода ставете 1/2 или 1 лажиче. сода бикарбона. Потопете го болниот прст. По најмалку 5 минути или додека водата не се олади, ќе видите како кожата пукнала и гнојот почнал да излегува. Повторете со промена на водата и содата. Можете да го направите ова ако имате болен палец, но тешко е ако гнојот е на грбот, пазувите или на друго место. Во таков случај користете протеини или сланина.

3. Сланина

Ова е прилично стар начин на лекување на гној, познат на луѓето од селата каде што имаат домашна сланина. Исечете тенко парче сланина и нанесете на болното место. Завиткајте со најлон и завој или газа. По 1 час, сланината се отстранува. Нејзиното дејство е слично на протеинот.

Можете да го исчистите гнојот само со еден третман, но тоа може да биде неопходно постојано.

Advertisement