Сите се изненадени и не ни веруваат дека овој дел од авокадото, кој на прв поглед е неупотреблив, е исклучително корисен. Дејствува како моќен антиоксиданс и е многу корисен за здравјето на срцето.

Антивоспалителни својства -Има моќни антиинфламаторни својства кои можат да ја ублажат надуеноста и е исклучително корисен во лекувањето на гастроинтестиналниот тракт.

Спречува дијареа-Тие можат да помогнат во спречување или ублажување на дијареата.

Лечи чирови- Докажано е дека има својства против чир и спречува појава на чир на ѕидовите на дигестивниот систем. Заштитува од тумори- Поради високата содржина на флавоноли, консумирањето јами од авокадо може да го инхибира растот на туморите.

Advertisement

Ја чува младоста -Тие се способни да ги елиминираат штетните слободни радикали кои предизвикуваат разни здравствени компликации, вклучувајќи го и стареењето, благодарение на полифенолите што ги содржи.

Губење на тежина -Каменот е во состојба да го засити телото долго време и да го потисне апетитот, помагајќи да се губат телесната тежина.

Advertisement