Дебелината на црниот дроб , позната како стеатоза, може да влијае на многу области на телото. Токсините во црниот дроб доведуваат до многу непријатни последици. Црниот дроб игра огромна улога во одржувањето на метаболизмот, ги неутрализира токсините и неговата состојба влијае на различни процеси во телото.

4 намирници кои можат да помогнат при проблеми со црниот дроб .
Зелен зеленчук-Зелените дарови на природата се тајната на вечната убавина, младоста и добриот тон. Има многу придобивки од зеленчукот од зелената палета, додека тие немаат никакво негативно влијание врз нашиот организам. Покрај тоа, тие содржат голема количина на антиоксиданси и елементи во трагови кои го подобруваат варењето и го поттикнуваат метаболизмот. Ова може да им помогне на луѓето со масен црн дроб да изгубат тежина, што пак ја намалува количината на маснотии во црниот дроб.

Ореви -Оревите се состојат од 65% масти и околу 15% протеини. Имаат малку јаглехидрати – во голема мера се составени од влакна. Оревите се исклучително богати со масти, протеини и витамини Тие се одличен извор на здрави масти, витамини и минерали. Редовната употреба на ореви ја подобрува функцијата на црниот дроб.

Лососот- е несистематска група риби од семејството Пастрмки. Лососот обично мигрира со мрестење во слатководни базени, а по некое време младите се преселуваат во океанот.

Advertisement

Содржи голема количина на омега-3 масни киселини, кои можат да го намалат таложењето на масти во црниот дроб. Авокадо- Она што го нарекуваме „авокадо“ е плод на дрвото авокадо по име Persea americana. Ова овошје е вредно поради неговата висока хранлива вредност и се додава во сите видови јадења поради добриот вкус и богатата текстура. Одличен извор на масни киселини корисни за црниот дроб.

Advertisement