Кромидот додава длабочина и сладост на солените јадења, но истите соединенија што го прават толку ароматичен може да ве доведат до солзи. Ви пренесуваме неколку начини како да постигнете сечење кромид без солзи!

Дали знаевте дека кромидот е богат со сулфур? Кога сецкате кромид, ослободувате сулфурни соединенија и ензими во воздухот. Измешани заедно формираат гас кој ги иритира очите. Очите реагираат на овој гас со создавање солзи.

Солзите можат да помогнат да се исфрлат овие надразнувачи, но тие исто така ви го заматуваат видот – а тоа е опасно кога ракувате со големи, остри ножеви. За среќа, постојат неколку начини како да го исечете кромидот без солзи.

4 начини да се сече кромид без солзи:

Advertisement

1. Чувајте ја вашата кујна отворена да циркулира воздух

Отворете ги прозорците, вклучете го вентилаторот над шпоретот или користете кујнски аспиратор додека сечете кромид. Ова ќе ја одземе маглата што ги иритира очите што се креваат од сечканиот кромид.

2. Изладете го кромидот пред да го исечете

Надразнувачките состојки на кромидот најлесно исчезнуваат на топол воздух. Изладете го кромидот неколку минути во фрижидер или замрзнувач пред да го исецкате за да не се издигнат овие зглобови кон вашите очи.

3. Дали сте слушнале за очила за сечење на кромид?
Да, постојат очила за сечење на кромид! И за многу луѓе, тие работат прилично добро. Најдете ги во специјализирани продавници за готвење и домашни продавници.

4. Експериментирајте со свеж или сладок кромид
Младиот кромид е свеж, не сушен и поретко ќе доведе до солзи. Истото важи и за слатки сорти кромид. Обидете се да користите млад кромид во текот на пролетните и летните месеци, а во есен и зима преминете на сладок кромид

Advertisement