Научниците од Универзитетот во Квинсленд сфатија дека 48 години е просечна возраст кога жената почнува да доживува симптоми на менопауза. Во тоа време, жените може да имаат непријатни симптоми поврзани со хормонални промени во телото.

Еве некои од нив:

Промени во расположението

За време на менопаузата, жените може да имаат ненадејни промени во расположението, дури и ако нема логично објаснување или причина за нив. Со текот на времето, промените во расположението стануваат поретки заедно со физиолошките промени.

Advertisement

Топли бранови и потење

Жените на почетокот чувствуваат треска и пот, црвенило на лицето и вратот, а потоа им е студено. За да ги ублажите овие симптоми, треба да исклучите одредени зачини, билки и алкохол од вашата исхрана. И ако сте пушач, престанете да пушите.

Тешкотии со спиење

Проблемите со спиењето се еден од најпопуларните симптоми што ги доживуваат жените за време на менопаузата.

Депресија

Менопаузата е нормален дел од животот, а повеќето жени ја доживуваат на сличен начин. Сепак, некои жени стануваат почувствителни во однос на физичкото и менталното здравје, па постои висок ризик од депресија.

Ако жените рано одат на лекар и се тестираат за депресија, тоа може да помогне да се намалат или дури и да се елиминираат симптомите.

Проблеми со меморијата

Студиите на Универзитетот во Илиноис во Урбана-Шампејн и Универзитетот Нортвестерн во Чикаго покажаа дека жените кои доживуваат менопауза може да доживеат проблеми со меморијата.

Васкуларни проблеми

Научниците од Универзитетот во Колорадо открија поврзаност помеѓу симптомите на менопаузата и васкуларните проблеми.

Во овој период треба добро да се грижите за вашиот кардиоваскуларен систем. Исто така, може да имате отоци на нозете и рацете, а за да ги намалите, треба да пиете помалку вода навечер.

Главоболка

Генерално, жените имаат почести главоболки од мажите, а нивната зачестеност за време на менопаузата може да се зголеми за 76%.

Стрес:

Студија од Одделот за психијатрија на Универзитетот во Северна Каролина во Чапел Хил сугерира дека флуктуациите на естрадиолот (форма на естроген ) вообичаени за време на менопаузата може да ја зголемат емоционалната чувствителност на психосоцијалниот стрес.

Advertisement