95-годишниот Георги Тодоров од Пловдив е вистинска легенда меѓу пчеларите во Бугарија. 25 години е претседател на пчеларството друштво “Багремот-1899”, во кое членуваат околу 100 лица.

На состаноците тој ги остава помладите да даваат идеи, да се расправаат и да се препираат, но откако се вмеша во нешто при споровите, сите го слушаат. Тој е благ, мудар и е живата историја на друштвото. Сите пчелари во земјата го познаваат и почитуваат.

Интересно е дека на оваа достоинствена возраст Георги продолжува да се грижи сам за 140 кошници, сместува на две оддалечени полиња. Едните пчели се во село Туркмен, Брезовско.

А другите – во селото Смилец, општина Стрелча. Возрасниот пчелар прецизира дека само откако се собере медот, неговата ќерка му иде на помош. “Стар сум веќе”, вели тој. Георги строго следи една магична рецепта за долговечност.

Advertisement

Панчо Панчев ги откри неговите состојките: “Земете 1 кг мед од пчела, еден килограм лимони и 200 грама полен. Лимонов сок од истискува од плодот и се истура врз поленот, за да може да го раствори, а потоа сокот и поленот се мешаат во медот. Смесата треба да отстои 24 часа.

Потоа кон неа се додава 250-300 грама сусам таан и се промешува. По желба можат да се додаваат и две пакетчиња цимет. Наутро и навечер во чаша со млака вода се промешува една лажица од оваа смеса плус една лажица јаболков оцет. Чашата се пие од 30 до 60 минути пред јадење “.

Advertisement