Според древната кинеска уметност на фенг шуи, треба да се избегнуваат растенија со трње, оние кои умираат и венеат, вештачките и отровните, бидејќи се верува дека носат лоша среќа.

1. Растенија со трње или остри лисја

Растенијата генерално внесуваат позитивна енергија во вашиот дом, но шилестите и бодликавите, како кактусите, се исклучок, пишува Fengshuibeginner. Кактусот има остри и зашилени боцки кои наликуваат на „отровни стрели“ кои се насочени кон околината или кон личноста. Поради оваа причина, никогаш не треба да ставаме кактуси во дневната соба или спалната соба. Не сакаме негативната енергија да ни го нарушува одморот или спиењето.

Покрај тоа, ваквите растенија претставуваат безбедносен проблем бидејќи нивните остри врвови можат да предизвикаат повреди, особено ако имате мали деца.

Advertisement

2. Растенија кои умираат и венеат

Примарната цел на поставувањето на растенијата во домот е да се исполни просторот со зеленило, позитивна енергија и свеж воздух. Затоа, сите растенија мора да се одржуваат правилно за да се одржат во живот. Затоа треба да се ослободите од изнемоштените растенија кои создаваат застоена енергија која е штетна за станарите и просторот.

Затоа, ако сакате да внесете растенија во вашиот дом, посветете се на нивно одржување. Ако не сте подготвени на таков чекор, можеби е подобро да се откажете од растенијата.

3. Вештачки растенија

Не претерувајте со вештачките растенија бидејќи тие претставуваат привлекување луѓе со лажни мотиви или зли намери во вашиот живот. Одржувањето на вештачките растенија исто така не е лесно и бара постојано чистење бидејќи тие лесно собираат прашина. Прашината и нечистотијата се несомнено лош фенг шуи.

4. Отровни растенија

По секоја цена, мора да ги избегнуваме растенијата во домот кои испуштаат отровни гасови, како што се чудовиштето, мандалата и мимозата. Избегнувајте ги ако сакате да му подарите растение на вашата сакана и одлучете се за оние кои носат добра симболика и значење.

Advertisement