Надуеноста и мачнините се симптоми кои мачат многу луѓе, а нутриционистката Бранка Мирковиќ зборуваше за стомачните болести, односно горушица и како да ги ублажиме овие симптоми.

Нутриционистката Бранка Мирковиќ објасни што е металоиди. Тоа е всушност добро позната состојба која погодува многу луѓе во нашата средина.

– Горушица или металоиди се јавуваат кога желудочната киселина се враќа во хранопроводникот. Гадење и металоиди се појавуваат после јадење, во текот на ноќта, при напор, а понекогаш и како додаток на лекови и терапија.

Постојат начини да ги ублажите овие симптоми, а ние ви даваме 7 одлични совети за поздрав живот.

Advertisement

Совети кои можат да ги ублажат симптомите:
1. Јадете помали количини храна, во повеќе оброци

2. храната не треба да биде мрсна, многу зачинета, премногу топла, најдобро е да јадете млака храна

3. Не се препорачуваат ладни пијалоци и храна

4. не треба да легнете веднаш по оброкот или да бидете изложени на поголем физички напор, особено свиткување или кревање потешки товари

5. Поголеми количества свеж зеленчук како зеленчук и храна богата со влакна треба да се консумираат
умерено

6. Посебно не треба да јадете многу зелка бидејќи има многу влакна како и мешунки кои тешко се вари: грав, грашок, пченка… но честите проблеми со надуеноста може да предизвикаат интегралните житарки. , цели колачи, јаткасти плодови и разни семки.

7. Доколку имате проблеми повеќе од два пати неделно и имате проблеми со промена на апетитот, ќе ослабете, задолжително обратете се кај гастроентеролог

Advertisement