Православна црква и нејзините верници денеска го слават Свети Атанасиј Велики, кој цел живот бил прогонуван од еретиците.

Свети Атанасиј Велики, архиепископ Александриски, е роден во Александрија во 296 година, а на рана возраст се свртел кон духовноста. Како ѓакон на архиепископот Александар бил на Првиот вселенски собор во Никеја каде што се прославил со своето учење.

Тој придонел за консолидација на православието, а Атанасиј е можеби еден од најклеветените и најпрогонуваните светци . Го прогонувале царевите Констанциј, Јулијан и Валенс, еретикот Ариј и неговите следбеници, епископот Никомидиски Евсевиј и многу други.

Малку се светците кои биле толку непромислено клеветени и толку злосторнички прогонувани како свети Атанасиј.

Advertisement

Трпеливо, со јасно всадена вистина и вера, успеа да истрае до крај. Непосредно пред својата смрт, тој живеел мирен период, а потоа, во 373 година, починал. Непосредно пред неговата смрт, тој го ракоположи својот примател, епископот Петар.

Народни верувања за денешниот празник

До ден-денес живее легенда за тоа како ѓаволот го искушувал свети Атанасиј преправајќи се во најубавата девојка, која го искушувала да се одрече од Бога и да ѝ се придружи во обожавањето на несветите.

Свети Атанасиј ја видел оваа измама и ја замолил девојката да му ја покаже ѓаволската моќ скокајќи во мала тегла. Таа го сторила тоа, а монахот веднаш го затворил садот и го фрлил во морето.

Легендата вели дека теглата лебдела со години, додека не ја пронашле рибарите кои ја отвориле.

Старите велат дека штом грми, ѓаволот мисли дека е свети Атанасиј, се исплашил и веднаш скока во чиниите. Затоа е важно на овој ден сите ПОКЛОПЦИ да бидат цврсто затворени.

Advertisement