Летното сметање на времето започнува ноќта меѓу сабота и недела на 26 март со поместување на часовниците за еден час нанапред, соопшти Дирекцијата за мерки и благородни метали.

Со поместување на часовникот за еден час нанапред, времето во 2:00 часот ќе се брои како 3:00 часот.

На повеќето уреди (компјутери, мобилни телефони…) тоа дејство ќе се изврши автоматски, но проверете за секој случај. Летното сметање на времето ќе продолжи до последниот викенд во октомври (така до 29 октомври 2023 година), кога започнува зимското сметање на времето.

Со поместување на часовникот влијаеме на биоритамот, а истражувањата на експертите потврдија дека тоа на многумина може да предизвика физички и психички проблеми. Невролозите предупредуваат дека постои голема опасност за кардиоваскуларните пациенти и дека постои голема опасност од срцев удар.

Advertisement

Заедно со намалена концентрација, нарушена меморија и изразен замор и дневна поспаност, многумина ќе се соочат со намалена работна ефикасност.

Треба да се додаде дека промените во ритамот на спиење доведуваат до нерамнотежа на хормоните и зголемување на крвниот притисок. Многумина ќе се борат со главоболки и чувство на недостаток на сон, а експертите веруваат дека тоа води до повеќе сообраќајни несреќи.

Докторите често ги советуваат оние кои очекуваат проблеми да се подготват навреме.

Во ноќта кога го менувате часовникот, добро е да си легнете порано или следниот ден да дремнете подолго за да го надоместите изгубеното време. Лошиот сон влијае и на имунитетот, па затоа треба да внимавате на внесување поздрава храна.

Постепено менувајте го ритамот, па неколку дена пред промената легнете 15 минути порано и разбудете се 15 минути порано. Запомнете дека на возрасните им требаат најмалку седум часа сон.

Звучниот сон може да биде нарушен со употреба на електронски уреди, затоа избегнувајте да гледате телевизија или да користите мобилен телефон пред да одите во кревет.

Исто така, намалете ја количината на кафе што вообичаено го пиете и обидете се да избегнувате консумирање тешка храна пред спиење.

Advertisement