Краставиците ќе траат најмалку еден месец и ќе изгледаат свежо ако го направите ова

Во периодот јули-август, многу градинари собираат богата жетва на краставици. Искусните домаќинки пронајдоа начин благодарение на кој зеленчукот може да се чува еден месец без да ја изгуби својата свежина.

Дури и по четири недели, краставиците ќе изгледаат како штотуку да се искубени од градината. На пример, ако ги соберете на крајот на август, на почетокот на октомври сепак ќе бидат свежи и крцкави.

Краставиците ја губат влагата при долгорочно складирање. Содржат речиси 90% вода и нејзиното губење е причина за нивното омекнување. Врвен трик како краставиците да останат свежи еден месец За да ја зачувате свежината на зеленчукот подолго, ставете го во сад со вода и потоа ставете го во фрижидер.

Advertisement

Краставиците ќе „испијат“ дел од водата. Потребно е одвреме-навреме да се надополнува течноста.

Advertisement