На сите ни се случило барем еднаш во животот да започнеме со икање, а иако се трудевме да го задржиме здивот, да пиеме вода или нешто друго, проблемот не престанува.

Икањето понекогаш може да не доведе во многу непријатна ситуација, особено ако сме на состанок или место каде што владее тишина.

Како што пишува британски Сан, само во последната година Националната здравствена служба (NHS) на САД забележала околу 22.000 случаи на икање во службите за итни случаи.

Затоа е добро да ги знаеме различните начини на кои можеме да го решиме. Значи, ако едниот не помогне, другиот ќе помогне.

Advertisement

Според експертите на medicalnewstoday, овој трик може да биде одличен сојузник за решавање на овој проблем:

Веруваме дека на овој предлог многумина ќе одмавнат со глава. Но, иако е досадно, всушност помага. Потребно е да испиете неколку длабоки голтки вода бидејќи на овој начин ќе го зајакнете дејството на мускулите на градниот кош, односно ќе спречите икање.

Advertisement