Колку пати сте слушнале дека не треба да земате лекови „сами“. И покрај тие предупредувања, си пиел, на пример, витамини, лекови против болки. Меѓутоа, таквото однесување понекогаш може да има несакани ефекти.

Луѓето секојдневно земаат витамини, минерали и други додатоци во исхраната со цел да ја подобрат општата состојба на организмот и да го надоместат утврдениот дефицит. Тој тренд, нагласуваат експертите, особено пораснал во последната година, откако беше прогласена пандемијата на Ковид 19.

Поради зголемената популарност на витамините , сè повеќе луѓе ги земаат сами. Витамините се добри, но не треба да се земаат без консултација со лекар или фармацевт, ниту пак да се надминува препорачаната доза.

Доколку сакате да го подобрите вашиот имунитет и целокупната состојба на вашето тело, се препорачува да направите тест на крвта и да се консултирате со вашиот избран лекар . Тој најдобро ќе ги протолкува наодите и ќе ве советува што би можеле да почнете да користите и дали воопшто треба да го правите тоа.

Advertisement

Витамините и суплементите треба да се гледаат на ист начин како и секој друг лек, бидејќи тие исто така можат да имаат негативни ефекти. Пред употреба, потребно е детално да ги прочитате упатствата, да се придржувате до препорачаната доза и да видите дали сте чувствителни на некоја од состојките кои се наоѓаат во одреден додаток. Исто така, многу е важно да проверите како одреден додаток има интеракција со одредени лекови доколку ги земате.

Не е неопходно превентивно да се земаат витамини бидејќи тогаш нашиот организам нема капацитет да ги користи. Витамините растворливи во вода, како што е витаминот Ц, може лесно да се излачат од телото, што значи дека тие само минуваат низ нашето тело и не прават ништо. А витамините растворливи во масти, како што е витаминот Д, се акумулираат во телото доколку се земаат во прекумерни количини.

Што се однесува до суплементите во форма на растителни екстракти, исто така, најдобро е да се консултирате со вашиот лекар по избор, особено ако користите одредени лекови за хронично заболување.

За безбедно користење на додатоци во исхраната, важно е да се придржувате до следниве препораки:

 • Додатоците во исхраната не можат да се користат како замена за разновидна исхрана.
 • При изборот на додаток во исхраната, консултирајте се со вашиот избран лекар/доктор специјализиран за основната болест што ја имате и/или лекар специјализиран за исхрана. Тие ќе го препорачаат типот на диететски производ врз основа на увид во вашата здравствена состојба, терапијата што ја користите, резултатите од биохемиските тестови на крвта, симптомите што ги укажувате, како и увид во вашите навики во исхраната и проценка на вашиот нутритивен статус.
 • Купувајте додатоци во исхраната само на овластени места за продажба на овие производи.
 • Декларацијата на секој додаток во исхраната на пазарот мора да содржи информации за бројот и датумот на упис во Регистарот на диететски производи на Министерството за здравство на Република Србија, што укажува дека производот е категоризиран и проверен за здравствена исправност во овластени институции.
 • Следете ги сите упатства и предупредувања наведени во декларацијата.
  Декларацијата за секој додаток во исхраната мора да содржи предупредувања за потенцијалните опасности од користењето на додатокот во исхраната во комбинација со други производи или лекови.
 • Не смее да се надмине препорачаната дневна доза на додатокот во исхраната.
  Многу додатоци во исхраната, поради природата на активните и помошните состојки, не се наменети за деца, трудници, доилки и лица кои боледуваат од одредени хронични заболувања.
 • Пред употреба, проверете дали сте преосетливи или алергични на некоја од состојките на производот.
 • Откако ќе го отворите додатокот во исхраната, чувајте го на суво и темно место, недостапно за деца.
 • Додатокот во исхраната користете го само во наведениот рок на траење.
Advertisement