Речиси се е кажано за штетноста на пушењето. Борбата против овој порок во некои земји како Австралија отиде дотаму што наскоро сите цигари, без разлика на видот и брендот, ќе се продаваат во иста црна фолија, на која ништо не може да се прочита освен застрашувачки информации за тоа како цигарите влијаат на здравјето.

За да имаме подобар и поквалитетен живот, како и да спречиме сериозни болести, потребно е да се исчистат белите дробови и бронхиите од насобраните токсини, особено од катран.

Некои од методите за чистење на белите дробови се особено препорачливи за пушачите, но и за пасивните пушачи, како и за луѓето кои живеат во високо загадени области.

Бидејќи е тешко да се остават цигарите, билкарот Момчило Антонијевиќ на својата веб-страница „Снага билја“ открива кои чаеви смеси ќе ви помогнат. Билките за чистење на дишните патишта се многу вредни за пушачите и треба да се користат постојано. Најдобри резултати се постигнуваат со ајдучка трева, оманум, семе од анасон и мајчина душица.

Advertisement

Чајна смеса за чистење на респираторниот тракт

  • 100 гр боквица (Плантаго мајор)
  • 100 гр мајчина душица (Thymus serpyllum)
  • 100 гр црница (Verbascum thapsus)

Измешајте ги сите растенија, а потоа истурете две лажици од смесата со половина литар врела вода, промешајте, поклопете и оставете да отстои 20 минути. Се процедува, се дели на две дози.

Пијте една шолја чај засладен со мед половина час по оброкот.

Advertisement