Sick young woman lying in the bed covered with blanket. Ill woman lying in bed with high temperature.

Активирајте ја вашата внатрешна сила, ќе се чувствувате многу подобро!

Зимата е период на одмор, да се биде тивок и да се фокусира вниманието на вашето внатрешно јас, на разговорите со вашата душа и запознавањето на вашите најинтимни потреби. Периодот на јин, кога се препорачува да се забави, да се спие подолго и, општо земено, да се зачува, наместо да се троши, сите аспекти на животната енергија . Потребна е активност, како и секогаш, за да се балансираат јин и јанг, но бидете внимателни со трошењето сега: физички, ментално и духовно.

Она што го негувате и применувате во зимскиот период – мир, малку подолг сон и порано легнување, умерена исхрана и умерено вежбање во текот на денот, а никогаш во вечерните часови – добро ќе ви послужи за неколку месеци. Тогаш ќе биде неопходно да се активира јанг енергијата, со повторното проширување на светлината, будењето на природата и подготовката за проширување во сите аспекти.

Ако вашиот јин не е „одморен“ и ако ја занемарите неговата природа која бара мир, тишина и благост, јанг-енергијата нема да има со што да ја заземјува. Неконтролираното јанг може да биде многу непријатен придружник во животот; зимата ни дава можност да го негуваме и зајакнеме јинот, благодарение на што јангот многу подобро ќе ни послужи кога ќе дојде редот да блесне.

Advertisement

ЈИН ЗА ЈАНГ

Кога енергијата на јин е во рамнотежа, се чувствуваме приземјени, смирени и присебни, имаме доволно енергија да го издржиме и продуктивно да го искористиме денот. Така, јин ја поддржува јанг енергијата, која потоа има квалитетен „корен“ за да се прилепува; виталната енергија – qi – се движи во соодветни насоки, без потенцијални проблеми кои можат да се манифестираат како анксиозност, прекинат сон, нервоза, раздразливост, лутина, лутина, агресивност.

Одгледувањето на аспектот на јин е исклучително важно за:

  • жени во репродуктивна возраст, особено поради месечната загуба на крв преку менструацијата, што дополнително го испразнува јинот;
  • жени кои планираат бременост. Овде, поддршката за аспектот на јин е апсолутно неопходна, особено ако се работи за процедури на СТО,
  • меѓу другото, поради помошните лекови кои во голема мера го „разредуваат“ јинот;
    бремени жени во која било фаза од бременоста;
  • жени во перименопауза и менопауза поради природно „намален“ хормонален состав;
    луѓе кои професионално се занимаваат со спорт и за сите оние кои имаат физички тешки работни места.

Зимата и јин аспектот имаат природен афинитет и многу е важно да разберете дека, како и со се во животот, треба да бидете на вистинското место, во вистинско време, во вистинското опкружување и на вистинската фреквенција. Раниот самрак, релативниот недостаток на светлина и студенилото на воздухот што се собира, имаат за цел да ни го насочат вниманието да се смириме, да се свртиме навнатре, да се сместиме со топлина на која било рамнина и да се подготвиме за пролетта што доаѓа.

Време е за „засадување“ нови идеи и планирање, бидејќи секое „семе“ што го покриваме и заштитуваме со „земјата“ на нашиот хранлив јин – со внатрешна топлина, нежност и соодветна „исхрана“ – ќе ја добие својата манифестација кога ќе дојде време. , во пролетта.

Ова ќе го поддржи јанг, нашата активна енергија, да ги запали, иницира, манифестира нашите претходно воспоставени цели . Како и секогаш, потребна е добра организација и гледање на пошироката слика, бидејќи доброто здравје на сите нивоа бара низа сегменти да работат заедно, и едни за други.

Advertisement