Жителите на 156 земји ширум светот секоја година го оценуваат квалитетот на нивниот живот и му даваат оценка од 0 до 10.

Пет години по ред Финска е рангирана како најсреќна земја во светот, според World Happiness Report. Затоа, финскиот психолог Франко Мартела, кој ги проучува основите на среќата, често го прашуваат што точно ги прави луѓето во Финска толку задоволни од својот живот. Наместо да сподели што прават, тој за CNBC ги наведе трите работи што тие никогаш не ги прават.

Не се споредувајте со соседите
Добро позната финска поговорка вели „не се споредувај и не се фалај со својата среќа“. Финците се држат до тоа, особено кога се работи за материјални работи и отворено прикажување на богатството.

„Еднаш налетав на еден од најбогатите луѓе во Финска. Тој го туркаше своето дете во количка кон трамвајската станица. Можеше да и купи скап автомобил или да ангажираш возач, но реши да користи јавен превоз. Вака изгледа успехот во Финска“, вели Мартела.

Advertisement

Совет за среќа: фокусирајте се на она што ве прави среќни, а не на тоа да изгледате успешно. Првиот чекор до вистинска среќа е да поставите свои стандарди наместо да се споредувате со другите, пишува Индекс.

Не ги занемаруваат придобивките од природата
Според истражувањето од 2021 година, 87 отсто од Финците веруваат дека природата е важна затоа што им обезбедува мир на умот, енергија и релаксација.

„Во Финска вработените имаат право на четиринеделен летен одмор. Многумина го користат тоа време за да одат на село и да се нурнат во природата. Воедно велат дека е подобро да нема струја и вода во куќите во кои живеат. Живеам до централниот парк Хелсинки, каде редовно одам на прошетки“, истакнува Мартела.

Совет за среќа: Поминувањето време во природа ја зголемува нашата виталност, благосостојба и ни дава чувство за личен раст. Најдете начини да додадете малку зеленило во вашиот живот, дури и ако тоа е само купување на неколку растенија за вашиот дом.

Тие ја одржуваат довербата во заедницата
Истражувањата покажуваат дека колку е повисоко нивото на доверба во една земја, толку посреќни се нејзините граѓани.

Експериментот „изгубен паричник“ од 2022 година ја тестираше чесноста на граѓаните со фрлање 192 паричници во 16 градови низ светот. Во Хелсинки 11 од 12 паричници им се вратени на сопствениците.

„Финците си веруваат еден на друг и ја ценат искреноста. Ако го заборавите вашиот лаптоп во библиотеката или го изгубите телефонот во возот, можете да бидете сигурни дека ќе го вратите. „Децата, исто така, често одат со јавен автобус дома од училиште и си играат надвор без надзор“, тврди психологот.

Совет за среќа: Размислете како можете да придонесете за вашата заедница. Како можете да создадете поголема доверба? Како можете да ги поддржите политиките што се надоврзуваат на таа доверба? Малите дела како отворање врата за странци или откажување од место во воз исто така прават разлика.

Advertisement