Надворешните симптоми на покачен холестерол многу тешко се откриваат

Симптомот на висок холестерол ќе го почувствувате во нозете, дури и кога сте во точно една положба! Најчестите знаци на висок холестерол се гадење, болка во градите, екстремен замор, отежнато дишење, па дури и повремени болки во вратот.

Ова се должи на фактот дека зголемените нивоа на липопротеини со мала густина, познати и како „лош“ холестерол, придонесуваат за формирање на нивните наслаги на ѕидовите на крвните садови. Ова, пак, предизвикува ослободување на воспалителни супстанции кои го зголемуваат ризикот од срцев удар.

Надворешните симптоми на покачен холестерол многу тешко се откриваат. Но, ако болеста се развие и не се лекува, знаците ќе станат уште позабележителни. Доктор на медицински науки, директор на Центарот за васкуларна и ендоваскуларна хирургија (САД) Дарен Шнајдер изјави дека во последно време има се повеќе случаи на покачен холестерол кој се манифестира како чувство на вкочанетост во нозете и стапалата.

Advertisement

Како што објасни докторот, мастите значително ги стеснуваат „пасусите“ низ кои се движи крвта, што може да предизвика одредена непријатност во стапалата и воопшто во нозете. Овој симптом е последица на компликации кои произлегуваат од покачениот холестерол, а се јавува само кога човек седи.

Според експертите, премногу ладни, бледи екстремитети се исто така предупредувачки знак. Тоа се случува затоа што протокот на крв се влошува поради стеснувањето на артериите, а особено е изразен кога лицето не се движи. Од истата причина, луѓето со висок холестерол често доживуваат чешање , вкочанетост или дури и грчеви во нозете додека спијат.

Како по правило, сите овие непријатни сензации се јавуваат во пределот на петиците и стапалата. „Болката може да се ублажи ако се обидете да ги оставите нозете да ви „висат“ додека седите на стол. Ова и овозможува на гравитацијата да го стимулира протокот на крв во нозете“, нагласува докторот.

Advertisement