Препорачливо е да го промените гелот за туширање, односно да престанете да користите средства за миење тело кои содржат хемиски пилинг, како што се гликолна, млечна или манделична киселина.

Топлината на која сите бевме сведоци во последните денови носи многу несакани проблеми како што е прекумерното потење. Нема ништо полошо од тоа да ја облечете вашата најдобра облека за еден ден и да забележите по десет минути изложување на сонце дека имате дамки од пот. Не само што е незгодно, туку може да биде и прилично миризлив. Но, се чини дека е нешто што го правиме погрешно.

Дерматологот Гита Јадав тврди дека многу луѓе ги прават следниве вообичаени грешки при миењето на пазувите, што резултира со пот и мирис, пренесува The Sun.

Таа рече дека само неколку промени во рутината за туширање се доволни за да избегнете потење, а со тоа и непријатни мириси. Тој нагласува дека е важно да се фокусираме на чистење на корените на влакната од пазувите, кои имаат тенденција да содржат бактерии.

Advertisement

За да го направите ова, треба да поминете околу 30 секунди триејќи го миењето на телото во секоја пазува. Дерматологот исто така препорачува да го промените гелот за туширање, односно да не користите повеќе средства за миење тело кои содржат хемиски пилинг средства како гликолна, млечна или манделична киселина. Овие состојки ќе ги отстранат мртвите клетки на кожата од површината со која бактериите сакаат да се хранат и така овие досадни бубачки ќе бидат исфрлени.

– Ваквите производи не треба да ги користите после бричење бидејќи може да предизвикаат иритација, оставете ги на првото чистење и користете друг производ за следното бричење. Покрај тоа, вреди да се пробаат природни производи – објасни таа.

Тој додава дека употребата на природни антимикробни состојки може апсолутно да помогне во сузбивањето на бактериите кои предизвикуваат непријатен мирис, но не сите се идеални за употреба директно на кожата доколку не се разредуваат, бидејќи можат да бидат многу иритирачки.

Advertisement