За да се забрза готвењето, луѓето обично додаваат сода бикарбона. Сепак, гравот од ова ги губи повеќето корисни соединенија, а тоа воопшто не е добро.

Гравот е исклучително здрава храна. Богат е со влакна, како и со бројни витамини, како и со калиум, магнезиум, фосфор, јод и други минерали.

Со негова конзумација, му обезбедувате на вашето тело сите овие важни хранливи материи и минерали.

Гравот има една маана. Потребно е долго време да се готви. Најпрво треба малку да отстои во вода, а потоа да се вари. Кога ќе го соберете сето тоа, тоа е многу време.

Advertisement

За среќа, постои едноставен трик со кој може да се скрати времето за готвење и затоа што поскоро можеме да направиме едно од нашите омилени готвени јадења подготвено за консумирање.

За да се забрза готвењето, луѓето обично додаваат сода бикарбона. Сепак, гравот од ова ги губи повеќето корисни соединенија, а тоа воопшто не е добро.

Затоа, наместо сода бикарбона, додајте суви морски алги во тенџерето во кое го готвите гравот. Во основа, еден лист алги обично е доволен за целото тенџере, а пожелно е должината на секоја страна од алгите да биде најмалку 10 сантиметри.

Advertisement