Иако намаленото либидо може да создаде проблем во романтичните врски, одличната вест е што можете да работите заедно со вашиот партнер на оваа тешкотија – и да добиете задоволство!

осема е природно што вие и вашиот партнер немате иста потреба за интимност и вашето либидо не е во целосна хармонија. Меѓутоа, ако чувствувате дека вашето либидо е целосно несинхронизирано, може да има проблеми во врската.

Прво, што точно е либидото? Либидото е преведено од латински како страст и желба. За Зигмунд Фројд , либидото е концепт што ја означува инстинктивната физиолошка или психичка енергија поврзана со сексуалните нагони и, во неговите подоцнежни дела, со сите конструктивни човечки активности. Иако Фројд го ​​гледал либидото како „животен инстинкт“, денес терминот генерално има сексуална конотација.

Важно е да работите и да ги негувате сите аспекти на љубовните врски, вклучувајќи го и физичкиот. Еве 5 клучни совети кои можат да ви помогнат да најдете рамнотежа помеѓу вас и вашиот партнер кога станува збор за сексуалната желба.

Advertisement

1. Зборувајте за тоа

Знаеме: полесно е да се каже отколку да се направи. Разговорот за секс со партнерот ве прави ранливи. Сепак, разговорот за тоа заедно потенцијално го прави уште поблизок.

„Бидете што е можно поискрени и отворени“, советува психологот Карен Стјуарт, „Жените го губат сексуалниот нагон поради различни причини.“ Овие може да вклучуваат промени во вашето тело, депресија или анксиозност, смрт на некој близок, губење на работа или бебе.
Без оглед на вашиот случај, разговарајте со вашиот партнер за вашите причини и кажете му дека не сакате ова да остане статус кво, туку дека сакате да работите на тоа заедно.

2. Размислете како се чувствува вашиот партнер
Ако личноста со која имате редовен секс одеднаш ви каже дека повеќе не сака интимност, вашата прва реакција можеби е дека вие сте одговорни за тоа. Веројатно вашиот партнер се чувствува токму на ист начин. „Тие може веднаш да помислат дека тоа е за нив“, вели Стјуарт. „Можеби ќе се запрашаат: „Дали веќе не ме привлекува? Зарем не ја правам вистинската работа?“, нагласува таа. Ако тоа не е проблем на вашиот партнер, кажете му.
Меѓутоа, ако вашиот партнер игра улога во вашата намалена желба, треба да зборувате и за тоа. На пример, можеби многу се карате и мразите како се чувствувате. Или љубовта е тука, но вие се чувствувате како цимери, а не како сопружници.

3. Размислете за терапија
Ако разговорот со вашиот партнер не ве одведе на патот кон подобрување, можеби ќе сакате да видите терапевт, или со вашиот партнер или сами, вели Стјуарт. „Ако поминаа неколку недели или месеци и тоа влијае на други области од вашиот живот и постојано се карате, посетете професионалец“, вели таа.

Покрај тоа, сесиите еден на еден може да ви помогнат да ги идентификувате основните причини за вашето ниско либидо и да најдете начини за решавање на овие проблеми. Студија од 2018 година во Мајо Клиниката Процедингс сугерира дека когнитивната бихејвиорална терапија (КБТ) може да го подобри сексуалното задоволство кај жените со мала желба.

4. Дознајте што ве вклучува
Ако вашето либидо одеднаш е многу ниско, треба да ги идентификувате вашите акцелератори или што ве вклучува.
Друга опција: едноставно пробајте нешто ново, како час по керамика или нов корејски ресторан, наместо вообичаената вечера и филмски ритуал. „Весниците во голема мера придонесуваат за заживување на еротиката“, вели психотерапевтот Холи Ричмонд. Терапијата исто така може да ви помогне да сфатите што ве тера да штиклирате, додава таа.

5. Стимулирајте ја желбата со ограничување на активноста
„ Жените често копнеат за подлабока врска и интимна интеракција, а не за самата врска“, вели Стјуарт.
Кога нема притисок да бидете интимни, ќе бидете повеќе заинтересирани за други романтични определби. Освен тоа, сите придружни дејства навистина можат дополнително да ве поврзат и да ја зголемат вашата сексуална желба.

Извор: Sensa.hr

Advertisement