Дали некогаш сте се запрашале што гледа кучето кога гледа телевизија? Научниците тврдат дека имаат одговор на ова прашање.

Во основа, вашето куче гледа малку послаба верзија на сликата што ја гледате, но сепак му дозволува да гледа облици и дејства. Кучињата се толку паметни што можат да препознаат животни кои се појавуваат на екранот, а и куче, особено ако лае, пренесува порталот „Индекс.хр“.

Дали ќе седи мирно до тебе на каучот и ќе го гледа екранот или ќе скока нервозно пред него зависи од неговиот карактер.

Исто така, многу зависи од тоа колку често е вклучен вашиот телевизор. Можеби тоа е премногу често, па тој е бесчувствителен да го гледаат.

Advertisement

Сликата ќе изгледа поинаку на вашето куче отколку на вас, бидејќи има „двобоен“ вид, што значи дека гледа само две основни бои, жолта и сина. Така, кучињата гледаат бои, но тој спектар е ограничен.

Мозокот на кучето исто така ги обработува сликите побрзо од човечкиот, што значи дека денешната технологија им олеснува на кучињата да гледаат телевизија.

Иновациите како што се високите резолуции се во чекор со брзите визии на кучињата,

Advertisement