Чешањето на кожата после туширање може да биде прилично непријатно искуство, особено кога на вашето тело ќе се појават црвени дамки.

Постојат неколку причини кои можат да предизвикаат чешање на кожата

Долг туш со топла вода

Долгото топло туширање може да ја исуши и затегне вашата кожа Кожата произведува природни масла кои ја штитат и ја навлажнуваат кожата.Овие масла може да се отстранат ако се туширате подолго време, особено со топла вода, поради што кожата ќе се исуши и ќе ве чеша.

Advertisement

Туширање со тврда вода

Може да почувствувате и чешање ако се капете во тврда вода.Тврдата вода е високо алкална вода која содржи високо ниво на јони на калциум.

Тврдата вода ја намалува ефикасноста на шампонот и сапунот, а токму остатоците од овие производи ја прават кожата да чеша и да се исуши.

Исто така, минералите од тврдата вода може да ги затнат порите на кожата, што може да биде особено штетно за чувствителните области на вашата кожа.Ова може да биде особено иритирачко за луѓето кои веќе имаат сува кожа и луѓето кои страдаат од кожни заболувања како што е дерматитис.

Алергија на кожата или чувствителност на производи за нега и убавина

Острите хемикалии во производите за нега на кожата често може да предизвикаат чешање на кожата, но ова чешање е најчесто на рацете или нозете.Овој тип на чешање може да трае од неколку минути до неколку часа по туширањето и може да биде придружен со осип.

Производите кои содржат алкохол, алфа-хидрокси киселини (АХА) и вештачки мириси може да ја исушат кожата, зголемувајќи ги шансите за чешање после туширање. Исто така, може да почувствувате алергиски реакции од некои состојки во производите за нега. Алергиските реакции може да предизвикаат осип, црвенило што чеша.

Постоечка состојба на кожата

Чешањето после туширање може да биде и симптом на постоечка состојба на кожата како што е егзема. Лекарите препорачуваат доколку имате егзема да не се туширате со топла вода. Други производи кои можат да ја влошат егземата се сапуните или производите за тело со мирис.

Исто така, ретка појава е да страдате од ретка кожна болест во која се појавува чешање кога кожата ќе дојде во каков било контакт со вода.

Кога ќе ја знаете причината за вашето чешање, полесно ќе го најдете вистинскиот третман за ефикасно да се ослободите од него.

Ограничете го времето за туширање

Вашиот туш не треба да трае повеќе од 5 до 10 минути за да не ги изгубите природните масла од вашата кожа.Долгиот туш со топла вода може да ја исуши вашата кожа, што е една од главните причини за чешање на кожата после туширање.Тоа е зошто е најдобро да се полева тушот што го користите не треба да биде премногу топол.

Не се капете премногу често

Пречестото капење може да предизвика иритација и чешање на кожата, особено ако веќе имате сува кожа или проблем со кожата. Пречестото туширање исто така може да ја направи вашата кожа поподложна на инфекции. Д-р Ричард Гало, дерматолог го објаснува тоа. од кожата и од нарушување на микрофлората на кожата.

Токму затоа овој лекар препорачува кратко туширање со ладна вода.

Избегнувајте интензивно чистење

Користете хидратантна крема пред и после туширање

Користете хидратантна крема на местата каде што имате оштетувања на кожата за тие места да ја задржат влагата и да формираат заштитен слој за да го намалите ризикот од чешање после туширање.И после туширање не е лоша идеја да нанесете хидратантна крема на чувствителните места.

Користете производи за чувствителна кожа

Американската академија за дерматологија препорачува да користите производи со што е можно помалку мириси и состојки и да користите производи за чувствителна кожа.

Совети за спречување на чешање после туширање
Тестирајте ги производите пред да почнете да ги користите

За да проверите дека немате алергиски реакции, најдобро е да ги тестирате производите за нега така што ќе нанесете мал слој на лактот и на тој начин ќе тестирате дали имате алергиска реакција.Ова треба да го правите секој пат кога користите нов производ, дури и ако никогаш претходно не сте имале алергиска реакција Компаниите често го менуваат составот на состојките, а некои од нив може да предизвикаат алергиски реакции.

црвени дамки

Добро исушете се пред облекување

Кога се капете или се туширате, добро исушете се бидејќи влажната средина е идеална за развој на бактерии кои можат да предизвикаат чешање.Исто така, треба да ја исушите бањата во која сте се капеле.

Намалете го стресот за да не ги влошите проблемите со кожата

Стресот може да ја влоши состојбата на егземата, што може да доведе до зголемено чувство на чешање после туширање.Препорачуваме медитација и јога за намалување на стресот.

Чешање на кожата – Кога да одите на лекар

Доколку сте ги испробале сите горенаведени методи и сè уште не можете да најдете лек за чешање после туширање, тогаш треба да се консултирате со лекар.

Advertisement