Девојче родено со ретка состојба, Аперт-ов синдром, не дозволува ништо да и ја украде животната радост. Бог навистина има цел за неа!

Раѓањето со посебни потреби не ја спречи малата Карунија да се чувствува самоуверено. Таа го промени начинот на размислување на нејзината заедница и успеа да се спротивстави на малтретирањето!

Карунија е родена со Аперт синдром, ретка вродена состојба поради која изгледа малку поинаку. Поради овие разлики, оваа мила девојка веќе се соочила со големи проблеми во животот.

За жал, во заедницата Карунија во Источна Индонезија, каде физичките разлики се ретки, таа доби многу болни погледи и коментари. Децата во нејзиното село беа преплашени од изгледот на Каруња, а некои почнаа да плачат кога ја видоа, пишува Faithwire .

Advertisement

Нејзините родители не можеа да веруваат дека нивното долгоочекувано девојче изгледа поинаку, па затоа се чувствуваа неподготвени да ја одгледуваат Карунија. Ангел вели: „Само плачев и се прашував зошто Бог ми ја доверил мене“.

Но, благодарение на раните интервенции со организацијата за спонзорство на деца Compassion International , локалните црковни водачи им помогнаа на Ангел и нејзиниот сопруг Кандрија да ја подигнат Каруња да порасне во здраво и просперитетно Божјо дете што е денес.

Преку домашни посети и обука на локалните црковни водачи, Ангел и Кандра беа охрабрени да размислуваат позитивно за овој Божји дар.

Кандра и Ангел, родителите на Карунија, го научија своето драгоцено девојче да ја прифати и сака нејзината состојба. Нејзиниот татко ја поттикнал да ги прифати неговите зборови: „Ти си дар од Бога“. И таа ги прими овие зборови при срце!

Карунија сега е напредна девојка која сонува да стане пејачка кога ќе порасне. Анџес Сингел, наставничка во Карунија, вели: „Не бев сигурна во нејзините способности во првиот семестар, но сега сум сигурна дека таа е една од најдобрите студенти во класот“.

„Јас сум убава како мајка ми “, вели Карунија. „Кога ме исмејуваа што немам нормални прсти, мајка ми ме научи да кажам дека тоа ми го даде Исус.

Карунија го научи своето семејство и пријателите на самоприфаќање и вистинска благодарност за сè што се случува во животот.

Кандра вели дека нејзината ќерка ја научила да биде посилна божја жена. „Таа е моето тело и крв и мора да се грижиме за неа додека сме живи, бидејќи Бог има цел за неа!

Карунија го менува мислењето на луѓето околу неа и се спротивставува на малтретирањето. Таа е одлична студентка и има многу пријатели. За сите што ја познаваат, таа е навистина дар од Бога .

Advertisement