Не смее да ви е здодевно од неа и тоа е суштината на целата приказна

Д-р Бранимир Несторовиќ, од Србија е познат на јавноста како човек кој без влакна на јазикот зборува за бројни теми. Така тој, меѓу другото, ја допре и женската убавина.

Еве како изгледа идеална жена за него.

„Познато е што е жена. Таа мора да биде мачка, мора да ја има таа женствена работа во себе. Вистинската жена мора да биде малку луда и повремено да го „јаде“ вашиот црн дроб. Сето ова е сосема нормално.

Advertisement

Не смеете да дозволите да ви е здодевно од неа и тоа е суштината на целата приказна. Тука нема тип на жена, кога ќе ја сретнете вистинската, тогаш знаете дека е таа“, го искажа своето мислење д-р Несторовиќ.

Пулмологот Несторовиќ во своето авторско дело објавено на порталот „blogspot.com“ објасни, зошто жените стануваат се повеќе мажи во текот на животот.

„ Мајката постојано зборува за тоа како детето било дел од неа цел живот. Новото знаење од генетиката покажува дека ова е вистина. За време на бременоста, феталните клетки минуваат низ плацентата во телото на мајката, станувајќи дел од нејзиното ткиво. Фетусот манипулира со физиологијата на мајката, контролирајќи ја количината на хранливи материи што ги прима. Ова денес може да објасни како фетусот се развива нормално и кога мајката гладува.

Телото на мајката има развиено механизми кои го ограничуваат влијанието на фетусот врз неговиот метаболизам. Бидејќи феталните клетки се всушност матични клетки, тие почнуваат да се однесуваат како клетки на мајката кога ќе пристигнат во ткивата на мајката. По породувањето, имунолошкиот систем на мајката ги отстранува феталните клетки, но оние што веќе се наоѓаат во ткивата се идентични со клетките на мајката, па затоа остануваат недопрени.

Така настанува феноменот што го нарекуваме микрохимеризам, мајката носи одреден број клетки во своето тело со различна генетска структура (химерата е грчко митолошко суштество кое се состои од лав, коза и змеј).

Микрохимеризмот е особено сложен феномен кај жени со бројни бремености. Тогаш клетките на сите нејзини деца се акумулираат во телото на жената, но најинтересно е што ДНК на претходните деца исто така до одреден степен се пренесува и на нејзините следни деца.

Го регулира постоењето на фетални клетки кај мајката дури и кога таа ќе може повторно да забремени. Се чини дека клетките на претходното дете се мешаат во зачнувањето, намалувајќи ја можноста за нова бременост. Дејвид Хејг, еволутивен биолог од Харвард, во една статија во BioEssays опишува како е пронајдена машката ДНК во крвта на мајката.

Интеракцијата помеѓу феталните клетки и мајчините клетки сè уште не е разјаснета во целост, но кај глувците, феталните клетки го стимулираат производството на млеко (лактација), што е потребно за развој на фетусот. Исто така, инфузијата на феталните клетки има позитивни ефекти врз мајката.

Имено, феталните клетки се однесуваат како матични клетки, поправајќи го оштетувањето на ткивото кај мајките (докажано е дека ја поправа функцијата на оштетениот срцев мускул кај мајките). Исто така, постои негативна страна, од феталните клетки на детето, може да се развијат ембрионални тумори кај мајката.

Во студија направена пред неколку години, 63% од жените имале машка ДНК во мозокот. Машката ДНК била дистрибуирана низ целиот мозок и се чини дека е присутна во текот на животот (најстарата жена со машка ДНК имала 94 години). Машката ДНК има позитивни ефекти кај овие жени, на пр. се покажа дека ги штити од Алцхајмерова болест, како и од автоимуни заболувања.

Мајката во своите клетки носи ДНК на дури и абортирани деца.

Проблемите се појавија подоцна, кога студија од 2012 година утврди дека машката ДНК е пронајдена и во мозокот на жени кои не биле бремени, па затоа немале инфузија на фетални клетки.

Единствената можност беше да ја добијат ДНК кај мажите преку сексуален однос. Aената носи клетки во своето тело со генетска структура на сите нејзини сексуални партнери.

Интересно, овој феномен беше опишан од Аристотел и наречен телегонија (феномен дека децата можат да ги наследат генетските карактеристики на претходните сексуални партнери на жената). Д-р Стјуарт Вигби од Оксфорд вели дека идејата за телегонија е целосно научно заснована. Јајцето како да апсорбира ДНК од спермата дури и ако не е оплодено. На формирањето на овој процес влијаат молекулите од сперматозоидната течност.

Оваа студија има две многу експлозивни импликации. Една од нив е дека жената ја апсорбира ДНК на сите свои сексуални партнери, што го менува функционирањето на нејзиното тело.

Втората импликација е уште експлозивна. Тоа подразбира дека секое новородено дете ќе има ДНК на сите претходни сексуални партнери на мајката.

Микрохимеризмот е јасно докажан кај кучињата, каде првото потомство ја пренесува својата ДНК на следната (што ја намалува чистотата на расата). Покрај тоа, кучката вклучува материјал од Y хромозоми за време на сексуален однос, тие треба да станат помажествени. Овио е забележлив феномен кај многу промискуитетни жени.

Со векови, сексуалната чистота на жената е најважната особина потребна за брак. Сега се чини дека науката ја потврдува исправноста на ова гледиште.

Advertisement