Како да бидеме сигурни што јадеме и колку месото е важно во нашата исхрана, изјави д-р Радмила Шехиќ во програмата 150 минути.

„Прво ќе ви кажам што е можеби најкорисно за луѓето, да знаат дека месото е многу важна, многу важна храна. „Тоа е витално важна храна бидејќи е одличен извор на протеини, всушност есенцијални амино киселини, можеби дури и поважни од фактот дека месото е извор на витамин Б12“, вели д-р Шехиќ.

Според неа, витаминот Б12 е исклучително важен за функционирањето на нервите, мозокот и метаболизмот, а иако го има многу во квасецот, сепак месото е побогато со овој витамин. Таа додаде дека луѓето на веганска или вегетаријанска исхрана мора да го надополнуваат овој важен витамин на други начини.

„Не знаеме колку време стои месото, кое месо е подготвено. Она што го знаеме е дека месото во фрижидери на два Целзиусови степени во редовна продажба е добро заштитено“, објаснува докторката.

Advertisement

Што можеме да направиме како форма на превенција кога купуваме месо? Пред сè, лекарот советува да се погледне бојата на месото. Ако барем дел или дел од месото ја промени бојата, тоа е првиот знак.

„Месото што веќе почна така, станува точки. И ако го купиш така и го отвориш, леплив е, влакната се влечат. И има претпазливост! Третата работа е промената на мирисот“, додаде таа.

Исто така, не треба да заборавиме колку е важна термичката обработка. На над 75 степени Целзиусови, како што забележува д-р Шехиќ, бактериите се убиваат.

Advertisement