За нечист метаболизам и брзо слабеење – јадете го ова еднаш неделно

Метаболизмот зависи и од индивидуалните карактеристики на телото и од начинот на живот што го водиме. Надворешните фактори како вежбањето и исхраната имаат големо влијание врз брзината и ефикасноста на согорувањето на калориите. Храната која бара повеќе енергија за да се обработи од телото се нарекува термогена. Ова име доаѓа од процесот на термогенеза, во кој се ослободува енергија за варење на храната, која се претвора во топлина. Дознајте која храна има најсилно термогено дејство и е погодна за слабеење или одржување на тежината.

1. Месо со малку маснотии Од трите групи на храна, протеините имаат најсилно термогено дејство и често се присутни во различни диети. Пожелно е да се избере бело посно месо како пилешки или мисиркини гради, како и некои видови риба.
2 јајца Тие се заситувачки и богати со хранливи материи. Јајцата се извор на протеини, а жолчката е богата со важни хранливи материи. Ако имате проблем со холестеролот, можете да консумирате само протеини.
3. Кофеин Производите што содржат кофеин, исто така, имаат висок термогенски ефект. Кафето не само што го потиснува апетитот, туку има и стимулирачки ефект врз другите процеси во телото, што доведува до побрз пулс и брзина на дишење. Зелениот чај содржи комбинација од кофеин и катехини кои ја подобруваат термогенезата.

4. Зелен зеленчук Оваа категорија вклучува зеленчук со мала содржина на скроб, но богат со вода и растителни влакна. Тие вклучуваат целер, зелена салата, карфиол, зелка, зелена салата, брокула и друг сличен зеленчук.

Advertisement

5. Зачини
Зачинетите адитиви како лутата пиперка, црниот пипер и лутите пиперки имаат термогено дејство и позитивно делуваат на чувството на ситост и оксидација на мастите. Куркумата позитивно влијае и на метаболизмот, а има и многу други придобивки за организмот.

6. Кокосово масло Содржи главно масни киселини со среден ланец, кои ја подобруваат термогенезата и согорувањето на мастите. Путерот може да замени други видови масло и маснотии, но не треба да се зема во големи количини бидејќи, како и нив, содржи голема количина на калории.

Advertisement