Дали стоматолозите наплаќаат премногу за нивните услуги е тема што на TikTok ја започнала една девојка која се занимава со овој бизнис. Причина за ова е името што вели, за 10 минути некому му земаат дневница. Стоматолог во видеото го истакна следново:

„Шест години одиш на школо, се убиваш од тоа колку е тешко, па практикуваш една година, се запишуваш на специјализација, учиш 10 можеби 11 години, плус пракса и плус години што не се платени. а потоа некој доаѓа и ти кажува колку е скапо. Госпоѓо, земете и вие, што да ви кажам, денес едно четворо пакување млеко е 200 динари, едно кафе е 250 до 300 динари“, вели згодната стоматолог.

Нејзината изјава предизвика различни реакции на Тикток. Многумина ја поддржаа, но имаше и такви кои не ја поштедија.

„Толку години учиш да дупнеш скршен заб, што да ти кажам, а протезата е 800 евра со монтажа, работата трае само 15 минути, па видиш…“ напиша еден корисник на TikTok.

Advertisement

Некои забележале дека керамичарите и водоинсталатериите заработуваат многу повеќе, без да студирале 11 години, како и фризерите со само три години трговија.

„Тие буквално ја знаат цената на се и вредноста на ништо. Луѓето не се нормални, стоматолошките услуги треба да бидат многу поскапи“, изјави еден корисник.

„Браво, таа госпоѓа што вели 20 евра за 10 минути, да знае дека не се 10 минути, туку 20 години и 10 минути“, додаде некој.

Друга смета дека е грешка што наплаќа 20 евра, бидејќи таа си ги средува ноктите и плаќа исто толку, а потоа повторно за три недели. Многумина се согласија со неа, истакнувајќи дека во цената треба да биде вклучена и одговорноста што ја носи. Што, на крајот на краиштата, „не е дали розовата боја ќе изгледа убаво на моите нокти“.

А на госпоѓата не и пречи да прави фризури за 20 евра кои траат најмногу една недела“, забележал следниот корисник на споменатата социјална мрежа.

Многумина не застанаа на страната на убавата стоматолог бидејќи сметаат дека нејзиното образование го платиле оние од кои сега зема 20 евра.

Земи кредит, плати школо, наплаќај 200 евра“, рекол некој.

Еден следбеник го сподели своето искуство дека речиси 80 отсто од стоматолозите што ги знае се грижат само за парите, а пациентите се нивната последна грижа.

„И ние останатите учиме, па не сме толку арогантни“, рече тој.

Слично мислење има и колега доктор:

„Пази малечка, има и ние докторите што студираме шест години плус пракса и имаме дневница од 20 евра. Па што те прави посебен да ги земеш тие пари за 10 минути“, се запраша.

Advertisement